Подготвя се издание с части от последната непубликувана книга на Антон Дончев

Подготвя се издание с части от последната непубликувана книга на Антон Дончев. Това съобщи за БТА журналистът и писател Иван Гранитски.

Той каза, че Антон Дончев е работил по том за Вълчан Войвода и неговото митично златно съкровище дни преди да си отиде.

„Надявам се да издадем книгата. Той пишеше на ръка и някъде диктуваше. Когато разчетем и обединим всичко, което е останало от отделните глави, ще видим в каква степен те са завършени. Аз говорих много пъти с него. Той работеше усилено, но последните няколко месеца, когато болестта го налегна по-сериозно, не можеше много силно да работи върху романа. Така че тепърва предстои да видим какво всъщност е останало като негово последно завещание. Ще се опитаме да разчетем всичко и естествено – което е подходящо за публикуване и цялостно, ще го публикуваме“, коментира Гранитски.

Антон Дончев почина на 20 октомври във Военномедицинска академия, след тежко боледуване.

„Отиде си един от последните мохикани на високата българска класика“, каза Иван Гранитски пред БТА. По думите му, авторът на „Време разделно“ е следвал традицията на романисти като Димитър Талев, Димитър Димов, Емилиян Станев, Николай Хайтов, Йордан Радичков, Вера Мутафчиева и Дончо Цончев.

„Той беше и народен будител в широкия смисъл на думата, просветител. Винаги се интересуваше от посланията на отечествената история, от това до каква степен ние – неговите съвременници, днешните българи – се учим от поуките на историята“, коментира още Гранитски

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене