ГОЛЕМИТЕ СЪРЦА НА ДЪБНИЦА! Мюсюлманин твори приказния иконостас на параклиса в Дъбница! РЕПОРТАЖ

Християните в гърменското село Дъбница доведоха до успешен край своята кауза – изграждането на храм в местността Свети Архангел Михаил писа Топ преса в началото на седмицата. Неврокопският митрополит Серафим положи основния камък през месец юни, а освещаването най-вероятно ще стане през месец май догодина. Постройката, която е с площ над 40 квадратни метра, е напълно готова, куполът също е вдигнат, а върху него е поставен кръстът.

Строежът, който започна преди две години, е резултат от доброволния труд на хората, парите и строителните материали пък са от дарения на частни лица и фирми. „Всеки е добре дошъл тук. Мислехме да вдигнем параклис, но то си стана храм – с олтар, иконостас и владишки трон. Искаме това свято място да е средище на вярата и българщината. Тук още по римско време е имало църква, която е разрушена от земетресение. Край параклиса има красиви цветни алеи, чешма, три беседки за отдих на хората. Едната от тях е оборудвана с камина, за да може и зимата да приютява миряни”, разказа Андон Костов, който е сред инициаторите за вдигането на храма. Той е докоснат от висшата сила, защото твори неземно красиви картини с мозейка.  Топ Преса прати репортер на място за да събере повече подбробности за реализирането на богоугодното начинание.

Андон Костов

Андон Костов

В една нормална държава г-н Костов Вие нямаше да бъдете таланта от Дъбница, които просто твори художествени чудеса а  ще бъдете от най-големите творци на своето съвремие .Представете се на читателите.

-Казвам се Андон Костов на 62 години съм от село Дъбница ,работя мозайките от около двадесет години когато оставах по-свободен ,занимавам се с частен бизнес .

-Вашите творения не можем да ги определим само с една дума талант  според мен те извират дълбоко от вашата душа..кое и как определя решението ви да сътворите дадено творение?

-То идва спонтанно но-в повечето случаи са поръчки на клиенти. Разбира се има и моменти в които вдъхновението ми подсказва да направя даден образ или икона. Това е детската ми мечта,в началото това беше моето хоби ,и изведнъж превърнах хобито ми в работа,а това е най-доброто което може да се случи.

Как вашите произведения достигат до хората,как ги презентирате?

-Преди време имах страница която трябшаве да се подържа, но сега не я използвам..публикувам творенията си в фейбук. Не съм комерсиален, но най – добрия начин да се презентира моя труд е познаният мутод – от уста на уста.

Как се роди идеята да построите храм…и защо точно на това място?

-Това място е избрано още от нашите прадеди. Това е Свято място,мястото е около десет декара и е било Крепост по време на Римската Империя дори и преди това. В момента тук на място работят археолози, които правят разкрития факти от преди шест хиляди години. Разкриха се жилищните сгради,на върха се разкри антична църква, която все още не се знае от преди колко години е, Църквата е строяна два пъти ,предполага се че първият път е била разрушена от заметресението което разрушава и Никополис Ад Нестум. Археолозите предполагат,че е строяна два пъти,съдят по разликата в материалите.Първото разрушение се предполага,че е от земетрение,второто разрушение все още не е установено.Всичко тук е било опожарено самото място се казва „Свети Арахангел Михаил“ ,още от дете съм го посещавал често. Основателите на Храма сме аз ..Андон Костов,Симеон Чеков и още няколко човека.решихме да строим храма споделихме с приятели,те се съгласиха и се заехме с строежа.

Преди колко време започнахте строежа?

-Започнахме да строим края на септември миналата година ,три години преди това поддържахме местото приветливо.Самото място е собственост на църквата с Дъбница.

-Тъй като за всички ни е ясно,че голяма част от жителите тук са мюсюлмани,получихте ли помощ от някой от тях?

-Да,получихте много голяма помощ,дори в момента мюсюлманин прави Иконостаса. Археолозите твърдят,че тази част е била водохранилище на Крепостта .Навремето било задължително всякя една Крепост да има собствен Водоизточник. Чел съм в една статия,че навремето това е било купол на  огромна Църква. Подобно нещо има в Село Дорково..Велинградско.Навремето горите тук са били дъб и е имало повече вода ,цялото място,сега само в единият ъгъл има кладенец а тогава е било ,цялото пълно с вода ,защото има отвори в стените ,в който отвори са били поставяни гредите,и по-тези греди са ходили хората за казаха..Ще направим един параклис слагат се няколко икони. Орантировачно е Север – Юг.Хората почистване и т.н.през петдесетте години на миналият век ..може и по рано ,Християни идват и почитат мястото,използват водата..има легенда,че водата е лечебна помага за зрението ,помага при безродие.

От кой места на-често са посетителите на това вълшебно място?

-Идват хора от цялото околие ,все още не се е разчуло мястото ..но имаме идей да го рекламираме за да може да се стигне до цялата страна.

Кога ще бъде Освещаването на Храма ?

-Бяхме насрочили дата,но се отложи поради причини независещи от нас..първата копка на Храма беше направена от Владиката Неврокопския Митрополит Серафим,поставянето на основният камък намиращ се вътре в Олтара също беше поставен от Неврокопският Митрополит. Освещаването ще бъде от Него.

Ще се изпълняват ли Църковни служби след ремонта и Освещаването на Храма..

-Да .Олтара е пригуден за служби.. ще се изпълняват Църковни служби. Храма се строй по всички канони който са необходими за един Храм

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене