Жители на Добринище блокираха за кратко път II-19 в посока Гоце Делчев /обновена/

Жители на Добринище блокираха за кратко път II-19 в посока Гоце Делчев с искане да бъдат изградени изкуствени неравности.

Причина за протеста, по думите на жителите на града, е преминаването с висока скорост на автомобили през населеното място. Пътят Банско – Гоце Делчев минава през самия град, като разделя цял квартал от централната част на Добринище.

През годините тук са ставали инциденти. Сред пострадалите е Неделчо Чалъков, чиято къща се намира на изхода на града в посока Гоце Делчев, непосредствено преди завой. Преди години в дворната стена се удря лек автомобил, след време и моторист, в нея се е забивал и тежкотоварен автомобил. Според него решение е поставянето на камери за скоростта, които биха стреснали водачи, които нарушават правилата и шофират в повече от разрешените 50 км/ч в населеното място.

Според друг жител на Добринище – Димитър Далов, изкуствена неравност ще реши проблема с недобросъвестните водачи, които влизат в града със значително превишаване на разрешената скорост. „Тук е главен път, но минават деца, възрастни, училището е от другата страна, минават и туристи. Трябва да има „легнал полицай“, няма какво да ги спре друго“, каза още Далов.

За да бъдат чути исканията им, тази сутрин жителите на Добринище блокираха за около половин час пътя, като застанаха на две от местата, на които настояват да бъдат взети мерки.

Добринище е градче, което се развива, идват все повече туристи, има много деца, които пресичат този път, както и възрастни хора, каза пред репортер на БТА кметът на града Петър Галчев. До момента местните са събрали подписка с исканията си, внесена до кмета на Добринище. Уведомени са Община Банско, на чиято територия е градът, както и Агенцията „Пътна инфраструктура“.

Преди дни е имало комисия, която е огледала целия път и е взето решение да се поставят две изкуствени неравности, каза още Петър Галчев. Предстои да бъдат проектирани и изградени, както и да се обозначат със съответните пътни знаци. Вървим вече по този път с институциите, но хората искат да бъдат чути и това да се случи по-бързо, посочи кметът на Добринище.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене