Единственият криминален лингвист в България Христина Шушков изнесе лекция пред студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“

Криминалният лингвист и анализатор Христина Шушков гостува днес в Катедрата по германистика и романистика към Филологическия факултет. Посещението й в ЮЗУ „Неофит Рилски“ е по покана на ръководителя на Катедрата доц. д-р Дафина Костадинова.

Христина Шушков се срещна със студенти от специалностите „Английска филология“, „Приложна лингвистика“ и „Английски език: превод и комуникации“, пред които представи лекция на тема „Криминална лингвистика“. Тя не скри радостта си, че отново е в Югозападния университет, в който е завършила специалност „Приложна лингвистика“.

Христина Шушков запозна студентите от Филологическия факултет с теоретичните постановки на дисциплината, които подкрепи с примери от личната си практика на криминален лингвист.

Най-голям интерес у студентите предизвика частта от лекцията, в която те решаваха практически задачи. Студентите анализираха текстове, чрез които определяха дали авторът им е потенциален престъпник, дали има вина или е замесен в дадено престъпление. Част от задачите, с които трябваше да се справят беше и да направят психологически профил на кандидат за работа – всичко базирано на лингвистичен анализ на текст, продуциран от субектите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене