Жесток скандал в парламента: Цонев разкости Петков заради…

Твърдя, че ако всеки зачита волята народна, ясно е коя е първата партия, в която има най-голямо доверие, каза председателят на ПГ ГЕРБ

Предлагам да следваме правилата, които единодушно бяха внесени от председателите на парламентарните групи, които залата гласува. След това, отново, всяка от парламентарните групи да има право да излъчи председател на парламента и да преминем към гласуване. Това означава пореден опит да изберем председател. Това заяви Десислава Атанасова след кратката почивка на парламента. 

„Рушенето на конституционния ред, а именно избора на председател, е норма, с която сме се съобразявали и тези, които имаме дългогодишен опит и тези, които за първи път са тук, трябва да осъзнаят защо са тук. Трябва да знаем как ни подреждат гражданите. При избора на г-жа Митева и г-н Никола Минчев ние не излъчихме кандидат за председател.

Съветвам всички за повече разум, защото законодателният орган не може да функционира без председател. Как ще намираме решения, ако изобщо не може нито комисии да заседават, нито да бъдат избрани, при условие, че нямаме елементарен консенсус“, допълни тя.

„Твърдя, че ако всеки зачита волята народна, ясно е коя е първата партия, в която има най-голямо доверие. Преосмислете поведението си и нека не продължаваме да рушим не само спадащия рейтинг на НС, но и устоите на държавността“, апелира Атанасова.

Съпредседателят на ПП Асен Василев също излезе за изявление.

„Г-жо Атанасова, благодаря ви за тази лека назидателна лекция. Изборът за председател не е норма, той е закон. Записан е в законодателството на страната. Ние ясно обявихме, че ще имаме кандидатура за председател. Доколкото си спомням, при гласуването на г-н Никола Минчев на предишното заседание, вие гласувахте против. Съвсем нормално е опозицията да гласува против. Най-нормалното е първата политическа сила да си осигури мнозинство за председател и кабинет“, каза той.

„За да няма конституционна криза, проведохме дълги консултации с три политически партии. Разбрахме се под редица политики, подписахме тежко коалиционно споразумение и партии, които с десетилетия не са работили заедно, заявиха, че ще работят заедно. Никола Минчев бе избран с ясно изразено мнозинство в българския парламент.

Да издигнеш председател с надеждата, че опозицията ще го подкрепи е или наивност или разчитане на задкулисни договорки. Ние задкулисни договорки не правим. Не си говорим по дивани, сараи и т.н. Вземаме ясни решения пред гражданите, където могат всички да ни видят. Ако не сте разбрали, номинираме Никола Минчев“, допълни Василев.

Йордан Цонев от ДПС излезе мълниеносно на трибуната веднага след него.

„Доайените трябва да даваме тон все пак, като имам предвид партията ми като доайен, защото е присъствала във всички парламенти от създаването на новата българска държава. Г-н Василев, имаше много неточности в изказването ви. Нито едно народно събрание, с изключение на предходното, не е избирало председател след като има мнозинство.

Първо се избира председател, а после мнозинство. Отдавам го на неопитността ви. Не се опитвайте да заблуждавате и да давате квалификации за сараи и т.н. Нали разбирате в какъв тон ще влезем, не го правете“, каза той.

„Приета е традицията с първата парламентарна сила. Не разбирам точно каква демонстрация правим и на кого. Да стане някой и да каже, че органът няма да тръгне. Кажете тия какви са, ДПС какви са, да излезем и да кажем и вие какви сме“, обясни още депутатът от ДПС.

Моля ви, ако днес все пак не сте готови с едно такова решение, да го преосмислите. Всички да го преосмислят“, обърна се Цонев към депутатите.

„Уважаеми г-н Цончев, извинете, Цонев. Не сме доайени в българската политика последните 30 години, но едно знаем – до където ни е довел този преход, ние не сме щастливи. Ще спазваме два принципа. Ще спазваме обещанията, които дадохме предизборно и да решаваме проблемите на хората. Ще бъдем конструктивна опозиция и зададохме точните политики, които ще подкрепим. но няма да има безпринципна диалогичност, сделки под масата и заговорничество, което е безпринципно. Призовавам първата политическа сила, ако се чувствате отговорни, ваш е кръста и ако видите, че вашият представител не е одобрен, най-малкото което можете да направите е стъпка встрани, за да спечели човек, на когото имат доверие“, каза Кирил Петков от трибуната.

„Заповядайте, г-н Цончев тука, пошегува се Йордан Цонев с колегата си народен представител.

„В какво НАТО и в какъв ЕС се кълнете? Кажете? В прав текст да ви питам. Тук има партии, които са причина да сме в ЕС. Континуитет е да изберем днес председател на НС, според традицията, която се е наложила. Аз ще ви кажа и друго – промяната има две посоки. Едната е към добро, а другата е към лошо. В следващото заседание ще ви обясня коя беше вашата посока“, отговори той на Петков.

https://youtu.be/cne91Bkvh1I

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене