Медици от МБАЛ-Благоевград излизат на протест

Медиците ще протестират с искане за по-високи заплати и решаване на проблемите, свързани с кадровия дефицит.

„Излизаме на протест, за да защитим правата си като работещи в сферата на здравеопазването, да защитим труда си като достоен, а не унизителен, какъвто е в момента. Обръщам се към цялата общественост и пациентите да ни подкрепят, защото сме преуморени. Знаете за кадровите проблеми не само в нашето здравно заведение, а във всички областни болници“ – това заяви в предаването „Здравен компас“ на Радио Благоевград Таня Кънева, старша медицинска сестра в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Благоевград, която е и председател на КНСБ в лечебното заведение. По думите и протестните действия започват на 19 октомври – сряда, на стълбите пред поликлиниката в областния център. Ще се включат лекари, медицински сестри, акушери, рентгенови и клинични лаборанти, както и санитари. Медиците ще протестират до края на идната седмица, а ако не срещнат разбиране протестните действия ще преминат в стачни.

„Чрез вашия ефир се обръщам към здравния министър, тъй като МБАЛ-Благоевград е с 86% държавно участие – „Не искаме държавата да абдикира от своите ангажименти към нас, работещите в сферата“.

На медицински форум в края на миналата седмица здравният министър д-р Асен Меджидиев заяви: „Напълно подкрепям исканията им. И затова искам максимално бързо да има парламент, за да може да се гласува бюджет и да бъдат компенсирани тези хора“.

Таня Кънева посочи, че протестът ще бъде мирен и медиците ще изпълняват своите работни ангажименти.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене