Официално! Лекарите от МБАЛ – Благоевград излизат на протест срещу некадърното управление на Огнян Митев!

Медици от благоевградската болница излизат на протест с искане за достойно заплащане. Той ще се проведе на 19 октомври в 15 ч. на стъпалата на поликлиниката, заяви за вестник „Струма“ старшата сестра на инфекциозно отделение Таня Кънева, председател на секцията на КНСБ в МБАЛ – Благоевград.

„Днес изпратихме уведомителни писма до кмета на Благоевград Илко Стоянов и директора на болницата д-р Огнян Митев за предстоящия протест. Нашето основно искане е да се повишат основните ни заплати. Не е нормално медици с висше образование да стоят на най-ниското стъпало по заплащане – с 910 лв. базисни минимални месечни възнаграждения. Дълбоко не разбирам мисленето на служебния здравен министър д-р Меджидиев, който казва, че ще получаваме толкова, колкото сме си изкарали. Медицината е хуманна професия. Ние не сме на норма. Излиза, че трябва да имаме повече болни, за да получаваме заплати. По този логика пожарникарите са в най-незавидна ситуация. Това е безобразие! За да оцелеем, повечето от нас работят на няколко места и дават двойно повече дежурства. За миналия месец в инфекциозно отделение вместо 140 ч., колкото трябва да е графикът ни за месец, има медици, които са отработили 280 ч. Не е вярно, че клиничните пътеки са се увеличили с 25%, както твърдят от Здравната каса. Увеличението е само при някои клинични пътеки. Инфлацията расте, но тя е за всички. Само че инфлацията се усеща по различен начин със заплати от 910 лв., каквито са на редовите медици, 5000 лв., 10 000 лв. и 15 000 лв., каквито са възнагражденията на директори на болници. Нашата борба е за повишаване на базисните минимални заплати”, заяви за „Струма“ Таня Кънева.

На едночасовия протест в сряда ще участват сестри, лекари, лаборанти, санитари от МБАЛ – Благоевград, като подкрепа е обещана и от медиците в Спешен център, които са постигнали относително по-високи заплати. Демострацията ще се провежда всеки ден до удовлетворяване на исканията на стачкуващите медици.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене