Най-добрият вид боя за всяка стая

green living room

Когато избирате боя за вашите стаи, важно е да изберете правилното качество. Висококачествените бои са по-здрави и съдържат повече смоли, което ги прави по-издръжливи. По-висококачествените бои също имат по-висок блясък, което ги прави по-лесни за почистване. Боите с висок блясък са най-добри за акценти, а боите с по-нисък блясък са по-добри за стени.

Боя Яйчена черупка

Боята Яйчена черупка е популярно покритие за стени и е идеална за зони със среден трафик във вашия дом. Също така е лесен за почистване и е устойчив на мухъл. Страхотен е за кухни, бани и детски стаи. Недостатъкът на този вид боя е, че не е толкова издръжлива, колкото другите покрития. Въпреки това, ако боядисвате голяма площ, може да помислите за сатенена боя. Почиства се лесно и ще придаде кадифен вид на стените.

Въпреки че блясъкът не е толкова важен, колкото цветът, важно е да се има предвид издръжливостта на боята. Колкото по-висок е блясъкът, толкова по-издръжлив е и толкова по-вероятно е боята да устои на петна и плесен. Силно лъскавата боя е и най-издръжливата, но може да бъде и много неприятна. Боята Яйчена черупка е добър компромис между гланцови и сатенени покрития.

Сатенена боя

Ако обмисляте да боядисате стените си, но не сте сигурни кой е правилният тип боя, помислете за сатен. Това покритие ще придаде на стените лъскав блясък и ще отразява перфектно светлината. Също така е идеален за стаи с голям трафик и ново строителство, тъй като се почиства лесно. Освен това е отличен избор, ако имате деца или домашни любимци.

Има два основни типа покрития за боядисване: черупки от яйца и сатен. И двете имат различни предимства. Сатенът се почиства по-лесно от яйчената черупка и съхне по-бързо. Също така е чудесен вариант, ако имате стени с несъвършенства.

Гланцова боя

Изборът на правилния тип боя за една стая може да направи голяма разлика в усещането на пространството. Освен това може да добави издръжливост и защита от различни външни влияния. Най-важното съображение е цветът на боята, но има и други фактори, които трябва да се имат предвид, като блясък или гланц. Тези фактори могат да повлияят на начина, по който се възприема цвета, както и на това колко лесно се почиства повърхността.

Ако стаята се използва постоянно, може да изберете покритие с нисък гланц. Това ще улесни изтриването на разливи и замърсявания. Изборът на полугланцово покритие също ще улесни почистването.

Плоска боя

Видът покритие на боята, който изберете, ще определи вида, който ще постигнете в една стая. Трите вида боя с най-нисък блясък са плоски, сатенени и с черупки от яйца. Трябва да изберете плоска боя за части от дома, които не се използват често и не са склонни към износване.

Плоското боядисване е идеално за стаи, които получават много естествена светлина. От друга страна, сатенено или полугланцово покритие ще отразява по-малко светлина. Можете също така да изберете сатенена или полугланцова боя за облицовката.

Спрей боя

Когато боядисвате стая, е важно да изберете правилния тип спрей боя. Спрей боята с висока температура е най-подходяща за външни повърхности, а боята с висока ниска температура е най-добра за вътрешни стени. Можете също така да намерите боя за черна дъска, която превръща плоските повърхности в дъски за сухо изтриване. Този вид боя е особено популярна за детските стаи. Друг популярен вид спрей боя е матовата, която превръща прозрачните повърхности в полупрозрачни и почти невъзможни за виждане.

Изберете вида боя за всяка стая въз основа на предназначението на помещението. Повечето вътрешни стени са направени от гипсокартон и трябва да имат грунд и финишно покритие. За повечето стаи плоската или сатенирана боя е най-подходящият избор, докато по-лъскавите бои са по-добри за кухни и бани.

Източник: https://fortunapaints.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене