В Мелник ще честват Петковден в църква с мощи на трима светци

Жители и гости на Мелник ще почетат Петковден в уникалната 15-вековна църква „Света Параскева-Петка“ в най-малкия ни град. Отец Николай, който служи тук, заедно със свещеници от Санданска духовна околия ще отслужи тържествена света литургия рано сутринта в утрешния празничен ден. По-късно божите служители ще направят водосвет на курбана, който по обяд ще се раздаде на миряните. Тъй като празникът е в петък, курбанът ще е постен – риба и боб.

„Очакваме много миряни, така е всяка година, откакто местен бизнесмен и други даретиле възстановиха от пепелта този православен храм на вярата. Тук идват и все повече туристи, които не пропускат да се помолят в църквата”, заяви отец Николай.

През 2004 година археолози откриха останки на уникалната църква. Тя се намира в източното подножение на платото Свети Никола, под древния манастир „Света Зона“.

В олтара й се съхраняват частици от мощите на трима светци – на свети Пантелеймон, на света Параскева и на свети Климент Охридски. Постройката е на площ от близо 85 квадратни метра. На камбанарията са монтирани 7 камбани, изработени в град Каменск в Урал и имат няколко вида мелодии на звънене, които могат да се пускат и чрез компютър.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене