Чака ни тежък грип тази зима, пикът ще е януари

Тази година в Австралия и Нова Зеландия се отчете доста сериозен грипен сезон през нашите летни месеци, които са техните зимни. Той започна доста по-рано и беше много интензивен. Това накара всички експерти по остри респираторни заболявания в Северното полукълбо да предупреждават, че има вероятност тази година грипният сезон да бъде малко по-сериозен. За това предупреди д-р Валери Цеков.

“За момента ситуацията е спокойна, както в България, така и на Балканите, така и в Европа. Обикновено ноември започваме да хващаме отделни случаи. Декември бройката се увеличава, за да достигне пик в края на януари или февруари. Най-вероятно ще се случи така и тази година, поради, което е най-подходящо да се имунизираме октомври, ноември, хайде с малко закъснение може и декември. Най-добре до Коледа всичко да е приключило. Тъй като и нашият организъм има нужда от 3-4 седмици да изработи пълен имунитет. Ние не сме защитени на другия ден след ваксинирането. Това важи за всички ваксини”, обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

“Австралия и Нова Зеландия се сблъскаха с най-силната си грипна епидемия за последните 5-6 години. Очакваме, че вероятно така ще бъде и в Северното полукълбо. Това основно се дължи на факта, че общественият имунитет спрямо грипните вируси е спаднал. 2 години и половина нямахме на практика конкретна среща с грипни щамове, които и да било те, и от там имунитетът ни е значително отслабен, което предразполага за по-широко разпространение”, каза още Кунчев.

Тази година вероятно водещ ще бъде щамът Камбоджа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене