Вечерни новини! Армии от щамове грип ни атакуват през ноември!

Най-добре е да се постави ваксина сега, препарати вече има по аптеките

Има готовност да се внесат още ваксини

Четири щама грип ще разболяват българите през ноември и декември, прогнозираха пред “Труд News” епидемиолози. “Все още няма регистрирани случаи, не може да се прогнозира с точност кога точно ще започне вълната. Засега обстановката в Европа е спокойна, повечето страни са на междусезонно ниво на заболяемост”, коментира завеждащият Националната референтна лаборатория “Грип и ОРЗ” – проф. Нели Корсун. Тя обясни, че двата нови щама, които ще атакуват са “Дарвин” и “Австрия”, но остават да върлуват и вече познатите ни “Виктория” и “Пукет”.

Проф. Корсун каза, че симптомите са ни познати -“остро внезапно начало, висока температура от 38 градуса, втрисане, главоболие, болки в мускулите и ставите, кашлица, силна отпадналост”.

“Има вероятност тази година грипната вълна да бъде малко по-сериозна”, обявиха на брифинг здравните власти.

“Обикновено през ноември започваме да хващаме отделни случаи. През декември бройката на хора с грип се увеличава, а пикът се достига през януари”. Това заяви главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

По думите му най-добре е да се постави антигрипна ваксина сега. “Много често се задава въпросът кой е най-подходящият момент за поставяне на антигрипна ваксина. Точно сега е най-подходящото време – от сега до края на годината, но колкото по-рано, толкова по-добре. Не съм склонен да правя прогнози колко ще е тежка грипната вълна. Но Австралия и Нова Зеландия, които са в Южното полукълбо, се сблъскаха с най-тежката си грипна епидемия от четири години насам. Това накара всички експерти по остри респираторни заболявания в Северното полукълбо да предупреждават, че има вероятност тази година грипният сезон да бъде малко по-сериозен. Имунитетът на хората към грипните заболявания е намалял”, подчерта той.

“Тази година стартираме кампанията за ваксинация и превенция навреме. Антигрипните ваксини вече са налични и имаме готовност да внесем още при необходимост”, категоричен бе доц. Кунчев.

Симптомите са сходни с Covid-19

Само тест може да установи на какво се дължи респираторната инфекция, предупреждават от МЗ.

Симптомите на COVID-19 са сходни с тези на настинките и сезонния грип. Именно заради това, за да знаем от какво боледуваме и правилно ли е лечението ни, диагнозата не може да бъде поставена единствено въз основа на симптомите.

Затова е важно при съмнение за Covid-19 или грип да бъде направено лабораторно изследване, напомнят от МЗ в началото на есенно-зимния сезон.

Настинката, сезонният грип и COVID-19 са причинени от различни вируси. Най-честите причинители на настинка са риновирусите, но също така и други вируси като аденовируси, парагрипни вируси и др.

Признаците на “обикновената настинка” са основно: запушен нос, хрема, кашлица, дращене в гърлото, отпадналост и главоболие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене