Добро дело! Съпрузи построиха уникален параклис над Добринище

Вярата и добрината вървят ръка за ръка в семейството на Здравчо и Жулиета Галчеви от град Добринище. Съпрузите, които от години имат къща за гости в известния курорт, построиха уникален дървен параклис над населеното място. Храмът „Свети Димитър” се намира в местността Добречко поле, на 1,5 километра над курортното селище.

„Започнахме градежа на 29 април, а на 11 август параклисът бе осветен от трима свещеници. В строежа ни помагаха двете дъщери, зетьовете, братята на мен и Жули. Почти всичко е от дърво, има съвсем малко тухли, за да е в унисон с природата наоколо. Направихме този параклис от сърце и душа. Искаме да оставим нещо за хората и след нас, да знаят внуците ни, че трябва да се раздаваш и за другите, да си добър и човечен”, заяви днес Здравчо Галчев.

Той само преди дни постави и указателни табели за туристите, за да може да се ориентират как да открият храма, в който могат да се помолят по всяко време на денонощието за здраве и благоденствие. Дотам има пътека за пешеходки, както и два пътя, но те са за високопроходими автомобили.

Параклисът е постоянно отворен, не се заключва. Вътре има много красиви икони, които са дело на иконописец от Пловдив. Пред молитвения дом има изграден и навес, където могат да се приютят миряните. Встрани пък Здравчо Галчев е построил и кът за отдих  – красива дървена беседка, където всеки може да седне и да събере сили за преход в гората.

Той и съпругата му се надяват, че посетителите ще пазят храма, за да остане и за идните поколения съграденото от сърце и душа от Здравчо и Жули.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене