Автомагистрала „Струма“ все още в небитието след действията на Сандов

Служебният кабинет не предприема съществени мерки за реализиране на проекта

Проектът за изграждане на автомагистрала „Струма“ в Кресненското дефиле продължава да буксува, след като Борислав Сандов обяви при напускането на поста си, че спира изпълнението му след получено на 27 юли писмо от службите на Европейската комисия (ЕК). Според ексминистъра, в писмото се посочва, че в изпълнение на европейските директиви ЕК очаква от българското правителство нова оценка по ОВОС и Оценка за съвместимост с “Натура 2000” на АМ „Струма“ за Лот 3.2 в района на Кресненски пролом, като в нея пълно и равностойно се оценят отново всички възможни алтернативи.

При спирането на проекта, министър Сандов се аргументира с писмо от ЕК и риск от нарушения на европейското законодателство. Тече процедура по дефиниране на цели за защитените зони в дефилето, на базата на които да се защити избраната алтернатива за проекта.

Както „Труд“ писа през август , Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще обжалва решението на бившия екоминистър Борислав Сандов за прекратяване на ОВОС-а за магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. От ведомството подчертават, че оценката на околната среда е издадена по законоустановения ред през 2017 г. Ако пътната агенция спечели обжалването пред Върховния административен съд, ОВОС-а ще продължи да бъде валиден до края на октомври и ще има възможност за изграждане на последната отсечка от аутобана, така че да не се наложи държавата да връща 1,6 млрд. евро на Брюксел, включително за вече изградените отсечки на пътя.

Борислав Сандов каза на  2 август, че е спрял изпълнението на проекти в Кресненското дефиле след получено на 27 юли писмо от службите на Европейската комисия (ЕК). Според бившия министър, в него ясно се посочва, че в изпълнение на европейските директиви ЕК очаква от българското правителство нова оценка по ОВОС и Оценка за съвместимост с “Натура 2000” на АМ „Струма“ за Лот 3.2 в района на Кресненски пролом, като в нея пълно и равностойно се оценят отново всички възможни алтернативи.

От изявленията на министъра не става ясно защо за седем месеца на поста той не е установил пропуските на съществуващите екологични оценки, а е реагирал едва след получаване на писмо от ЕК. Като равноправен член на ЕК от България се очаква да познава и прилага европейското законодателство, което е отдавна транспонирано и в българското, а не да разчита на оценките и решенията на ЕК. Още повече, че министърът встъпи в длъжност със заявка за ревизия на работата на предходните правителства и за премахване на България от списъка от „двойкаджиите по околна среда и води“, както самият той се изрази. За съжаление, фактите показват, че отново очакваме трепетно оценка, различна от двойка от ЕК, вместо да накараме собствените си институции да работят ефективно. И като краен резултат, българите ще продължават да чакат заветната магистрална отсечка, докато МОСВ затъва в безкрайни бюрократични процедури.

След встъпването си в длъжност, новият служебен министър Росица Карамфилова също не прави съществени действия за ускоряване на процеса по екологичните процедури за проекта. Вместо да търси механизми за ускоряване на процеса, на 16 август МОСВ публикува удължаване на срока за обществени обсъждания на целите на двете защитени зони в Кресненското дефиле до средата на септември 2022, без ясни аргументи защо се налага това удължаване. Работната група за определяне на приоритетите и целите на зоните, също създадена по препоръка на ЕК е провела 5 заседания от м. март 2022. Не е ясно каква е ефективността на работа на тази група, след като след толкова заседания се налага отново да се удължава срока за обществени обсъждания. Служебният министър Карамфилова не е взела отношение по поредното удължаване на процедурите и какво го е наложило.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене