Излагат за поклонение мощите на света Параскева в храма на Скребатно

Стотици хора ще се съберат за храмовия празник на църквата „Света Параскева” в гърменското село Скребатно. Специално за празничния ден в петък, 14 октомври, в храма ще бъдат изложени за поклонение мощи на светицата, които ще се донесат от църквата „Света Неделя” в село Сатовча. Това ще стане с благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Всеки мирянин ще може да се поклони и да се помоли за здраве и благоденствие пред светите мощи.

Отец Тодор и свещеници от Неврокопска духовна околия ще извършат утринно богослужение на Петковден – тържествена света литургия, която ще започне в 07:30 часа. След това божите служители ще отслужат водосвет на постния курбан, който ще се раздаде на присъстващите.

„Най-радостно е, че за храмовия празник идват все повече хора, които вярват в чудодейната сила на света Параскева. Само с вяра в християнските ценности можем да вървим по правилния път и да се развиваме като общност”, сподели отец Тодор.

Православният храм в село Скребатно е изографисан от банските иконописци Молерови. Построен е през 1835 година. В архитектурно отношение представлява типичната за епохата трикорабна псевдобазилика с женска църква. През 70-те години на миналия век е пристроена камбанария. Преди няколко години бе направен основен ремонт на църквата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене