10 нови почетни граждани на Девин, четири от тях посмъртно

С отличието почетен гражданин на Девин бяха наградени десет негови жители, четирима от които посмъртно. Решението на местния парламент бе обявено на празника по повод 110 години от Освобождението на Девин от турско робство. Почетните звания на Стефан Ашиков (посмъртно), Анастас Чуртов (посмъртно), Трендафил Трендафилов (посмъртно), д-р Юлка Такева (посмъртно), д-р Михаил Калнев, д-р Севделин Яръмов, д-р Иванка Михайлова, Стефан Манолов, Стоил Кълвачев и Манол Ташков, бяха присъдени по предложение на кмета на община Девин Здравко Иванов и писателя Емил Енчев.

Градът отбеляза с редица мероприятия годишнината от свободата си на централния площад в неделя, където се състоя тъpжecтвeнa зapя пpoвepĸa с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк в Смолян и Военния духов оркестър на Пловдив. „Благодарение на храбрите войни и будното местно население, днес ние имаме повод да празнуваме. Прекланяме глава пред паметта на воините, дали живота си за свободата на родния ни край и нашата Родина. Длъжни сме да предаваме историята на бъдещите поколения, за да не се забравят героите на Родопите, Девин и България.

Трябва да помним и заветите им за род и Родина, да уважаваме ближния, да почитаме възрастните хора и да се грижим за близките си. Вярвам, че единни ще продължим напред в годините и ще бъдем един до друг в добри и тежки моменти“, каза в словото си градоначалникът на Девин Здравко Иванов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене