Разследват над 150 шофьори в Смолянско, взели книжки с фалшиви медицински

Над 150 шофьори от Смолянско се разследват за фалшиви медицински свидетелства, които им е издавал бивш водач на на линейка. Схемата беше разкрита преди година, след което на конвейер делата влизат в съда и шофьорите получават глоби. В медицинските свидетелства са положени подписи и печати, които в действителност не са на лекарите, чиито имена са посочени. В тях е написано заключение, че лицето отговаря на изискванията за физическа годност за водачите на МПС от различни категории.

62-годишният Е. Р. който „уреждал“ шофьорите е работил дълги години в болницата и успял да се снабди с печати на лекари. На бланки на медицински удостоверения той „издавал“ фалшиви документи на всеки, който го потърси за това. „Пътна полиция“ се усъмнила в свидетелствата и започнала проверка на всички издадени медицински година-две назад. Пред разследващите бившият шофьор на линейка признал, че се поддал на изкушението, тъй като е безработен и нямал никакви доходи. Разкрил, че докато работел в болницата като санитар и шофьор на линейка, години наред той помагал на много хора да влязат по-лесно в лекарските кабинети. Хората продължили да го търсят и след като вече не работел в здравното заведение, за да им помогне и така му хрумнала идеята да издава той документи. Мераклиите го търсели предимно с мотива, че не искат да си губят времето в чакане пред лекарските кабинети.

В Районният съд в Смолян тази седмица започва поредното дело за фалшиво медицинско удостоверение „издадено“ от Е.Р. Предстоят още куп дела. Няколко от шофьорите, получили фалшиви удостоверения, вече бяха наказани от съда с глоби, предстоят още куп дела.
Срещу Е.Р. се води досъдебно производство, което още не е приключило. Мъжът не е осъждан и заради прокуратурата му е наложила мярка за неотклонение „подписка“. За провинението го грозят до 3 години затвор.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене