Падналата подпорна стена е 50-годишна

106298-predel-propadnal-pat-01

Подпорна стена на пътя между Симитли и Банско, в района на село Градево, рухна тази сутрин и откъсна част от лентата на важната пътна артерия. Високата 5 метра и дълга 35 метра стена се е свлякла в реката. Стената е била каменна, строена през 60-те години на миналия век. При рехабилитацията на пътя преди няколко години е надстроена с 1 метър бетон, без да бъде усилена каменната основа отдолу.

Според инженерите от Областно пътно управление няколко са факторите, довели до рухване на стената, като основните са нейната възрастта й, както и големият трафик по пътя за Банско.

Трафикът в момента е затруднен, като движението се извършва само в едната лента. От КАТ апелират шофьорите да карат с повишено внимание в района.

Както  Е79 News вече писа по въпросната подпорна стена се бяха появили цепнатини още преди няколко дни. Благодарение на превантивните мерки, които бяха взети и движението в продължение на 50-ина метра се осъществяваше само в едната лента, не се стигна до пътен инцидент.

Строежът на нова подпорна стена започва възможно най-скоро, като никой от областно пътно управление не се ангажира с краен срок. За ремонта на отсечката са нужни около 600 хил. лева, а само аз укрепването на подпорната стена поне 200 хил. лева. Специалистите обаче са категорични, че пари за ремонт на важната пътна артерия ще се намерят.

E79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене