Вечерни новини! Масовите лекарства пак поскъпнаха!Пазаруващи в Турция се запасяват и с медикаменти оттам

С нови десетина процента са поскъпнали масовите лекарства, а до Нова година се очаква цените да се увеличат с още 2-3%, казаха пред “Труд News” фармацевти. Най-много са поскъпналите медикаменти без лекарско предписание, като голяма част от тях се използват при простуда, грип или симптоми на COVID-19. Таблетки за смучене при болки в гърлото, аналгетици, витамини, спрейове за нос са поскъпнали с по около 10-15%., но има и по-драстични увеличения. Поради сравнително ниските цени на този тип лекарства, максималното поскъпване е с до 2 лева.

Като причина за увеличените цени се посочват поскъпналите суровини, голяма част от които се внасят от Китай, по-скъпата електроенергия и инфлацията.

Значително вдигнати са цените на капките за очи и за нос, както и различните препарати за болки в гърлото. Най-обикновени капки за сухота в очите, или т. нар. изкуствени сълзи се предлагат за 17-29 лв. Капките за нос са по 11-15 лв., а спрейовете за гърло по 12-17 лв.

Постъпилите заявления за промяна на цената на лекарствени продукти без лекарско предписание от началото на годината са 817. За същия период на 2021 г. са подадени общо 98 заявления за промяна на цена на лекарствени продукти без лекарско предписание.

Увеличение на цените има и при лекарствата с рецепта. Там обяснението е, че са поскъпнали и в държавите, с които България реферира цените. Пределната цена на антибиотика Levoxa, който медиците най-често изписват на пациенти с COVID-19, е увеличена от 11,75 на 14,87 лв. или с 26,5%.

Още един антибиотик, който се дава на болни от COVID-19 с пневмонии Линкомицин също е поскъпнал с 11%. С нови и по-високи цени са различни препарати за артрит, хипертония, тревожност. До пределните цени са стигнали най-търсените антибиотици, коментираха пред “Труд” фармацевти.

В последните месеци масова практика на пазаруващите в Турция е да се запасяват с медикаменти от там, тъй като в съседката ни медикаментите били значително по-евтини.

Предприемчиви българи вземат комисион

„Тамифлу“ в Одрин три пъти по-евтино

Противогрипният препарат “Тамифлу” се купува от турски аптеки на тройно по-ниска цена. Покрай очакваната епидемия много българи се юрнаха до Одрин да пазаруват лекарството на сметка.

По аптеките в страната ни опаковка от “Тамифлу” се купува за 35-37 лева, докато в Одрин е малко над 12 лева. Хора с бизнес нюх приемат поръчки и доставят препарата от Турция срещу комисион от 5 лева.

“Тамифлу” се изписва на кърмачета, деца и възрастни за лечение на грип. По специална схема се пие и като профилактика. Категорично обаче препаратът не е ваксина, предупреждават фармацевти.

Фармацевти приемат онлайн заявки

Нашенци масово пазаруват в гръцки аптеки

Куриерски фирми ги доставят за 2 дни

Светлана Василева,
Труд NEWS, Благоевград

С над 10% са поскъпнали лекарствата от август месец до сега, коментираха пред “Труд News” аптекари в Благоевград. Най-голям е ръстът при медикаментите без лекарско предписание. Например-витамините и противогрипните препарати са поскъпнали за 20-дни с 3 до 5 процента, казват фармацевти от Благоевград. Най-евтините витамини струват около 8 лева, а преди са се продавали за около 6 лева. Мазилата за обезболяване също са поскъпнали. Капките за нос различните видове също са скочили с около 10%. Според фармацевтите на всеки 15 дни има актуализация на цените на стоките по складовете. По 20-30 стотинки се качват постоянно от месеци наред и така за година се получава голямо поскъпване, коментират аптекарите. Най-масовите лекарства за пенсионери също поскъпват всеки месец със стотинки, но те се трупат като лавина. Както хранителните стоки бележат ръст, така и медикаментите не правят изключение.

В Пиринско масово жителите пазаруват от гръцка аптека близка до границата и казват, че там медикаментите хем са по-евтини, хем по-качествени. За да привличат български клиенти, гръцките аптеки приемат онлайн рецепти и заявки, а доставките се правят с куриерски фирми, които идват до 2 дни.

Бургас: Поскъпват всеки ден, без логика

Мария Кехайова,
ТРУД News

Поскъпване на лекарства и хранителни добавки в аптеките в Бургас има. Особено осезаемо е при хранителните добавки. Примерно “Профихолът”, който се изписва за намаляване на холестерола и е на растителна основа е 29 лева, а допреди няколко месеца бе 22- 23 лева.

При другите лекарства поскъпването е различно. “Всеки ден има лекарства, които поскъпват. Няма логика, примерно защото е антибиотик или обезболяващо, или за хормонална терапия… Ние виждаме поскъпването, когато чукнем на машината при закупуването на даден препарат от пациента”, каза аптекар от голяма верига в Бургас.

Значително поскъпване има и при шампоани, маски за коса, ампули против косопад. На определени марки, изброените продукти са вече с 20 до 30 лева по- скъпи, обясниха аптекарите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене