Музейни работници плениха ученици с разкази за житието на първия кмет на Разлог, посещението на Неврокопския митрополит Иларион в Мехомия…

Десетки ученици, преподаватели, жители и гости на Разлог присъстваха на научна конференция „Разлог – история, туризъм и музейно дело“, която се проведе на 6 и 7 октомври.

По повод 110 години от освобождението на град Разлог и 65 години от началото на музейното дело кметът на община Разлог инж. Венцислав Гърменов и Христина Манова, директор на Историческия музей, приветстваха всички изследователи, ученици от средните училища в Разлог и техните преподаватели в двора на Исторически музей – гр. Разлог.

Заинтригувани от докладите на Хр. Манова и уредника в музея Илия Тантилов, доц. д-р Георги Георгиев, Николай Даутов, доц. д-р Слави Славов и д-р Елена Чалгънова, присъстващите се докоснаха до първото посещение на Неврокопския митрополит Иларион в гр. Мехомия, разложката революционна околия в организационната структура на ВМОРО, Царство България и неговите (не)възможни съюзници в плановете за военно решение на Македонския въпрос след 1908 г. Научиха подробности около освобождението на гр. Разлог, житието на първия кмет на град Разлог и развитието на музейното дело.

В знак на благодарност възпитаниците на ПГ по транспорт връчиха поздравителен адрес и кошница с цветя на Христина Манова, а всички научни изследователи получиха специални подаръци, свързани с разложките традиции.

На събитието присъстваха още зам. кметовете на община Разлог Иван Гюров, Гергана Колчева-Фарфарова, служители на общинска администрация, ученици от СУ „Братя Каназиреви“, ПГ по МСС и РПГ „Никола Стойчев“.

ИВАН ИВАНОВ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене