Ароматът на печени кестени вече се усеща в Брежани

Времето минава, ароматът на печени кестени в Брежани наближава. Следващата събота, 15 октомври, жителите на симитлийското село отново ще посрещнат стотици гости отблизо и далеч за най-вкусния си празник – този на брежанския кестен.

Традиционната кулинарната изложба на дамите от Брежани и северномакедонския град Делчево ще се открие в 10,30 часа, площадът по това време ще е изпълнен с уханията на вкусни традиционни ястия и гозби с кестени. Гостите ще опитат специалитета на селото – печени кестени по италиански.

 Програмата ще продължи с празничен концерт с участието на Женска певческа група при читалището в село Брежани, на ансамбъла за народни песни и танци при КУД „ Гоце Делчев“ – Северна Македония, Ансамбъла за народни песни при ЮЗУ „ Неофит Рилски“-Благоевград и оркестърът на Панчо Иванов от Гоце Делчев.

За ценителите на изобразителното изкуство младият художник с корени от Брежани Милан Благоев ще подреди изложба със свои картини в градинката до площада.

Световноизвестната българска писателка Здравка Евтимова също ще гостува в селото, за да представи своята нова книга „Резерват за хора и вълци“ и творчеството си в картинната галерия на Сдружение „Хора и традиции“. Това обаче ще стане седмица след празника на брежанския кестен – на 22 октомври.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене