Скандалът се разгаря! Ковачевски оправда диващината в Охрид и охули грозно Цар Борис III

Християн Мицкоски заяви, че „в тази ситуация“ няма да позволи промяна в конституцията на РСМ, за да бъдат вписани в нея българите

„Осъждам откриването на културен център с име Цар Борис III, въпреки че е открит от граждани на Република Северна Македония. Смятам го за провокация, която не носи никаква полза“

Това каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, според когото създаването на такива клубове е дело на малки групи хора, които имат лични интереси да създават клубове с такива имена, предава БТА.

Диващина в Охрид: Тълпа крещи „Татари“ и „фашисти“, щурмува българския клуб с камъни и яйца ВИДЕО

„Смятам, че откриването на културен център трябва да носи името на някой, който обединява, а не на някой, към когото гражданите на тази страна имат негативни чувства, не само македонците, но предимно евреите, защото знаем какво се случи на еврейската общност у нас през Втората световна война“, заяви той в интервю за ТВ 21.

Според Ковачевски, законодателството на страната е „твърде либерално” по отношение на създаването на неправителствени организации и сдружения, както и по отношение на наименованията, „дори на търговски сдружения и фирми”.

„Подготвя се нов закон за сдруженията на гражданите, който трябва да предотврати това. Призовавам всички политически партии да участват във финализирането на това законово решение, защото трябва да се сложи край на такива групи и лица, които за втори или трети път злоупотребяват с чувствата на гражданите на тази страна, по лични причини”, подчерта Ковачевски.

„Типичен опит за асимилация“, заяви от своя страна председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който вчера призова гражданите да се включат в протеста срещу откриването на клуба.

В интервю за телевизия Алсат-М Мицкоски отново заяви тезата си, че „в тази ситуация“ няма да позволи промяна в конституцията на Република Северна Македония, за да бъдат вписани в нея българите в страната.

„Проблемът не е дали тези 170 човека, които гласуваха тук за изборите в България, ще влязат в конституцията, не е това проблемът. Проблемът е, че днес ни се случва типичен опит за асимилация от Охрид и това е българският културен център „Цар Борис III”. Клубът „(Иван) Ванчо Михайлов“ ни се случи преди това в Битоля.

Тогава имаше смели изказвания на правителството, че в Благоевград ще бъде открит македонски културен център, но от това нищо не се случи. Първият документ след месец юли (когато бе приета преговорната рамка за Северна Македония и подписан двустранният протокол с България) е връщане в 11 век – говорим за Самуилова държава“, каза Мицкоски.

„Благодарим на тези момички и момчета за хубавата нощ“

Това написаха в страницата си в социалната мрежа от културния център „Цар Борис III – Охрид“ и споделиха видео от тържеството по случай откриването, което все пак се е състояло, въпреки организираната провокация.

https://www.facebook.com/watch/?v=503214271386701

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене