Какво означават бели следи в небето след самолетите?

Гледали ли сте някога как самолет прекосява безоблачното небе над вас? Тогава знаете, че понякога е твърде лесно да видите откъде е минал, макар че е много бърз. Това е така, защото самолетът оставя след себе си големи бели следи. Винаги сме се чудили какви точно са тези следи и защо се виждат само когато няма облаци. Убедени сме, че и с вас е така. Готови ли сте да разберем отговора?

Тези бели ивици, които самолетите оставят зад гърба си най-често биват наричани изкуствени облаци, а също и „кондензационна пътека“. Самолетните двигатели произвеждат отработени газове, точно както двигателите на автомобилите. При самолетите обаче тези газове са много, много горещи. Когато излязат вън от самолета те се сблъскват с въздуха, който на тази височина е доста студен и така се образува пара. След това студеният въздух кара парата да се кондензира. Това означава, че тя се превръща в мънички водни капчици или дори ледени кристалчета. Точно това представляват белите следи от самолети, които виждаме в небето.

По-просто казано: самолетните двигатели отделят водна пара, като част от процеса на горене. Когато горещата пара излиза от машината тя се сблъсква с по-хладния въздух в горните слоеве на атмосферата. Това създава тези пухкави бели линии в небето. Сблъсъкът на студен и топъл въздух стои в основата на тази реакция, подобно на това да видите дъха си, когато навън е студено.

Aко някога сте гледали авиошоу, може би сте виждали самолети, създаващи надписи или други форми в небето с нещо, което прилича на облаци. Това същите изкуствени облаци ли са? Не точно… Самолетите, които целенасочено изписват съобщения в небето са оборудвани с малки машини за пушек и летят със специални движения, за да създадат съобщение, което да бъде видяно от земята. Машините за дим обикновено се състоят от контейнери под налягане, пълни със специално масло. При натискане на копче от пилота машините пръскат маслото върху горещата система за изгорели газове на самолета, където то бързо изгаря и създава облаци от плътен бял дим. Пилотите трябва да се научат как да летят по специални модели на движение и да работят внимателно с пушечната машина, за да могат да създават своите уникални послания в небето. От реклами до предложения за брак, посланията могат да бъдат практични, лични или просто глупави.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене