Откриха новата учебна година в неделните училища на Благоеград, Черниче и Лешница

Новата учебна година започна и в неделното училище към храм „Св. Георги“ в с. Черниче край Симитли. О. Велизар Голев отслужи водосвета за здрава и успешна година на децата и техните родители. В пристройката към църквата, която се използва като класна стая, се събраха десетки деца, които с нетърпение очакваха началото на заниманията. Децата и техните родители бяха почерпени с погача и сладки лакомства, а стартът на заниманията по вероучение се превърна в истински празник за всички. Неделното училище към храма работи за четвърта поредна година. С. Черниче през 2012 г. стана носител на наградата „Евросело“ и придоби известност със, за съжаление, необичайната за българското село благоустроеност. Неделното училище беше открито през 2019 г. по желание на хората от Черниче. Там се организират и благотворителни кампании в помощ на изпаднали в беда деца и възрастни от общ. Симитли.

В Благоевград за дванадесета поредна година ще отвори врати Православното неделно училище към храм „Св. Николай“, открито през 2010 г. от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. То е предназначено за деца от 7 до 14 години и се ръководи от д-р Мирела Кючукова. Началото на занятията е на 9 октомври.

В санданското село Лешница местният свещеник о. Димитър, заедно с доброволци, възстановяват със собствени средства сградата на изоставено стогодишно училище, за да провеждат в него просветни занятия за децата. О. Димитър е учил в това училище, след това е преподавал в него, а сега иска в обновената сграда да се провеждат занятия по религия и да се помещава музей.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене