Възстановка на освобождението на Горна Джумая ще правят в Благоевград

Един от акцентите в празничната програма на Община Благоевград по случай 110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско владичество е историческата реконструкция „Утрото на свободата“ – на 5 октомври 2022 г. (сряда), от 11:00 часа, в квартал Вароша.

Ще бъдат пресъздадени моменти от освобождаването на града, в няколко живи картини, като първата е въвеждане в обстановката на късното лято и есента на 1912 г. Зрителите ще видят моментите след обявяване на Балканската война, посрещането на освободителите, както и драматичния момент, когато оттеглящата се османска армия, възползвайки се от бързия ход на Седма рилска дивизия, се опитва да нахлуе обратно в града. Основната цел на османската армия е била да се запали града и да се избие мирното християнско население, но в този момент „блесва“ звездата на Ичко Бойчев, който заедно с Михаил Бучински организират защитата на града.

В мащабната историческа реконструкция ще участват над 150 човека – доброволци от Сдружение „14-ти пехотен Македонски полк“, регионалните клубове на Национално дружество „Традиция“ – Благоевград, Априлци, Троян, Севлиево, Баня – Панагюрско, Габрово, Кюстендил, Копривщица, Мирково, Нова Загора, Клисура, Перник, Златица, Силистра, Велики Преслав, София, Велинград, Радомир, деца от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, възпитаници на Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“ към Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград и ансамбъл „Шевица“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене