111 години от рождението на Ванга!

Петричани отбелязаха 111 години от рождението на незабравимата пророчица Ванга, помогнала на хиляди българи и чужденци приживе.  „Дълго време ке спорите за рождената ми дата, ке празнуваме и двете“, казва приживе петричката пророчица Ванга. Преди години бе открито кръщелното свидетелство на Вангелия Пандева Гущерова, изискано от Струмица, където е родена.

От фондация „Ванга“ са кетегорични, че рожденият й ден е на 3 октомври. Дори подчертават, че тя самата винаги е черпила с бонбони в този ден. Същото разказва и съпругата на осиновения й син, прокурор Димитър Вълчев.

В Уикипедия обаче все още стои датата на раждане – 31 януари 1911 година. През 1923 година баща ѝ Пандо Сурчев със семейството си отишъл за малко да живеят в неговото родно Ново село, тъй като в Струмица изпаднал в крайна бедност. Там на 12-годишна възраст Ванга загубила зрението си вследствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър и по-късно, след дълго търсене бива открита, затрупана с камъни и пръст в една нива.

Духът на Ванга е в малката къщичка в село Рупите и край храма, издигнат от нея приживе, смятат петричани. Голяма част от живота си Ванга прекара в Рупите. И до днес всичко е запазено в автентичния вид. Двуметровата скулптура бе открита в чест на 100-годишнината от рождението на Ванга. Внушителната фигура на Ванга, изработена от метал, пресъздава озарената от Бога жена, седнала на пейката пред къщата си, с ръка, опипваща сякаш захарта, и лице, повдигнато към небето.

В къщата са изложени около 3000 предмета, свързани с живота на незабравимата петричанка, нейни лични вещи и много подаръци, получени преди да напусне този свят през 1996 година. На тържествената сесия на Общинския съвет в Петрич на 27 октомври 2012 година на Ванга посмъртно бе присъдено званието Почетен гражданин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене