Камерна опера – Благоевград отбеляза 50-и юбилей с впечатляващ концерт, създателят й акад. Пл. Карталов аплодиран бурно

Единствената на Балканите Камерна опера – Благоевград отбеляза миналата вечер 50-ия си юбилей с впечатляващ концерт с участието на бивши и настоящи солисти, част от които специално пристигнаха от чужбина и от различни краища на страната за събитието. Специален гост на честването бе основателят и до днес горещ поддръжник на операта  акад. Пламен Карталов, който в тази връзка бе удостоен от ОбС със званието „Почетен гражданин на Благоевград“ и многократно бе аплодиран от публиката.

Кулминацията на събитията, посветени на юбилея, бе в салона на сградата на читалище „Н. Вапцаров“, преустроена преди 35 г. по настояване на акад. Карталов за ползване и от Камерна опера. Проектът бил възложен на арх. Мария Милева, дъщеря на големия български художник Иван Милев, а монументалната украса на входа и вътре са дело на скулптора Стойо Тодоров, автор и на паметника на Паисий в Банско.

Оркестърът миналата вечер обаче не бе в обичайното му място в оркестрината, а главно действащо лице на сцената заедно със солистите.

„Камерна опера – Благоевград е уникална в страната, а в Европа такива има само още две – във Виена и в Москва“, отбеляза директорът й Лина Ангелова и разказа за началото: „Преди 50 г. един млад човек репетирал със своята група в Софийската опера. Директорът като ги чул, го поканил да стане част от екипа й, но този млад човек му отказал с думите: „Аз имам мечта да създам своя опера!“. И с тази опера тръгнал да обикаля цяла България, за да акостира в Благоевград. Само една дума може да характеризира този човек и страстта, с която и до днес отстоява творческите си идеи, и тя е любов“, каза Л. Ангелова и залата избухна в аплаузи, насочени към балкона, където бяха акад. Карталов и съпругата му.

Тържественият концерт бе предшестван от откриването на изложба с фотографии и театрални костюми от оперни спектакли и коктейл по време на антракта. Отдадена бе почит към всички директори, сценографи, артисти и музиканти, чиято кариера е свързана с Камерна опера. Читалищният хор „Ален мак“, който догодина ще отбележи 100-ната си годишнина и чийто покоен диригент Христо Велев е един от директорите на Камерна опера, поздрави публиката и състава, в чийто постановки се включва винаги, когато е нужен хор.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене