Без промяната! КВЕР последно: Цената за октомври е 233,36 лв., със 120 лв. по-ниска от септември

КЕВР утвърди днес за закрито заседание цена на природния газ за октомври от 233,36 лв. за мегаватчас. Ключов фактор за поевтиняването със 120 лв.  са започналите от днес доставки по газовия интерконектор „България – Гърция“ – IGB.

За предходния месец септември утвърдената от регулатора цена беше 353,21 лв./мвтч, което означава, че цената на природния газ за октомври е по-ниска с близо 34%.

Комисията определи цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс.

Регулаторът установи, че заявените прогнозни количества природен газ за вътрешния пазар са осигурени от три различни източника за доставка.

За първи път комисията включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан, на цени, залегнали в договора, което от днес се доставя по стартиралия интерконектор „България – Гърция“ – IGB. Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването на цената на синьото гориво за октомври.

Като допълнителни източници в цената са включени и количества по договора за доставка на втечнен природен газ (LNG), както и количества тръбен газ, закупени на „Газов Хъб Балкан“. Договорените количества природен газ, които надвишават заявките на клиентите за октомври 2022 г., ще бъдат нагнетени в хранилището  „Чирен“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене