След протест на кмет, учители и родители в ОбС – Сандански! Кметът Ат. Стоянов категоричен: Автобусът на училището в Дамяница ще вози само децата, учещи в селото

Учителският колектив на основното училище в с. Дамяница и кметът на селото Атанас Ангелов присъстваха на редовното заседание на Общинския съвет в Сандански, гневни от факта, че два дни автобусът на училището в Дамяница е извозвал ученици от Ново Делчево до Сандански. Директорът Павел Ерменков е депозирал и заявление до председателя на Общинския съвет за решаване на проблема с извозване с автобуса на ученици до Сандански.

Първа пред всички съветници и екипа на кмета Атанас Стоянов застана Стефка Марковска, зам. директор по учебна дейност в Дамяница, която е с 37 години трудов стаж в училището. Ето какво каза тя: „Може би не всички знаете, че преди два дни бе отпуснат автобус за ученици, учещи в Първо и Четвърто основно училище в Сандански. Този автобус обаче е отпуснат за училището в с. Дамяница, за да вози децата от Ново Делчево до нашето училище. Предишния ден – понеделник, шофьорът е казал на децата, че трябва да дойдат по-рано, защото трябва да вземе децата от Левуново и Ново Делчево, за да ги закара до Сандански. Но две деца изпуснали автобуса. Обади ми се майката и ми каза, че децата й са оставени на спирката. Едното е във втори клас, другото – в 7-и. Отидох в Ново Делчево, взех второкласника и тръгнах да търся другото дете. Оказа се, че една от майките на наши ученици – Лозанова, която с личния си автомобил вози децата си от Ново Делчево до Дамяница, видяла момчето и го качила. Майка му обаче не знае това, аз също не знам, тя ми звъни непрекъснато, а аз не мога да го открия. В края на краищата Лозанова доведе момчето в училището, но не искам да се поставям на мястото на майка му”, заяви Марковска и допълни: „Автобусът бе спрян в сряда. На следващия ден родителите казаха, че те ще дойдат на заседанието на Общинския съвет, за да искат автобусът да бъде пуснат отново. Това извозване на учениците от с. Ново Делчево до Сандански ще доведе до закриване на училището в Дамяница. Започнахме с 320 деца, а в момента са 117. Не караме никой родител да си запише детето при нас. Ние искаме и молим да се спазват законите и да бъдат спрени незаконно пуснатите ученически автобуси. 58 от децата ни са от ромски произход, но всички деца са еднакви и се гордея са тях, боледувам за тяхната съдба. Вие с вашето решение ще заявите дали ще оставите децата да завършат, или ще останат неграмотни. Разочарована съм, но капчица надежда имам, че ще се преборите за запазване на училището”, апелира към общинските съветници Марковска.

След това се обърна към кмета: „Училището в с. Дамяница е средищно на училищата в Ново Делчево и Лебница. На каква законова основа пускате ученическия автобус да извозва учениците до Сандански? Разделиха се родителите, учителите. Попитайте как са записани децата в училищата в Сандански. Ако са с адрес в Сандански, защо ще ползват автобуса от Ново Делчево? Най-добра подготовка и най-възпитани са децата от училището в Дамяница. Това са споделяли лично пред мен зам. кметът Павлина Караджова и бившият зам. кмет, в момента съветник, Зорица Органджиева. За 15 септември миналата година нямаше представител от община Сандански в училището. Тази година бе изпратена Радостина Траянова. Тя откри учебната година в Склаве, а в Дамяница пристигна към 9.25 ч., когато учебната година бе открита. Затова Ви питам, г-н кмете, какви мерки ще предприемете, за да не се пускат незаконно училищни автобуси и да се премахне тази практика да се издават фалшиви адресни регистрации в Сандански на родители, живеещи в Дамяница и Ново Делчево? Аз ще ви кажа поименно кои деца, живеещи в селата, са записани на адрес в Сандански”, заяви Марковска.

„Г-жо Марковска, Вие сте един достоен учител, който е дал много на тази система. Първо обаче искам да чуя Емил Арнаудов, експерта по транспорт, за да каже защо се е стигнало до този проблем”, заяви градоначалникът.

Емил Арнаудов отговори, че до 30 септември е трябвало да се изготви схема за маршрута на училищните автобуси. „Все още някои директори на училища не са представили списък на пътуващите ученици, затова възникна и проблемът”, заяви той, а  председателят на Общинския съвет Николай Шаламандов поиска конкретен отговор на въпроса защо се е стигнало до проблема за изпращане на автобуса и кой е виновен.

В отговор Емил Арнаудов повтоли, че причината е, че няма изготвен списък.

„Разбира се, че има проблем. Но няма никаква тенденциозност в община Сандански за разделяне на училищата на градски и селски. Както Арнаудов каза, има проблем, че липсва списък на пътуващите ученици. Разбираемо, тези дни е имало някакъв времеви толеранс за уточняване на списъците. След като тези списъци бъдат утвърдени от директорите и дойдат при нас, Общинска администрация ще се съобрази с тях. И автобусът, който пътува до с. Дамяница, ще пътува до село Дамяница”, заяви кметът Ат. Стоянов и допълни: „По-важното обаче е, че въпросът е малко преекспониран. Едва ли не има заповед, че ще има допълнителен автобус, не е така и ще разберете, че това няма как да се случи. По-сериозен е въпросът със записването на учениците в градските училища. Всеки родител трябва да има постоянен адрес, голяма част от родителите спазват тази формалност и записват децата си на територията на Сандански. Процесите текат, но проблемът не е само в образователната среда. Младите хора избират да отидат в голям център или в чужбина. Ние трудно можем да спрем този процес, но не трябва да му помагаме. Тук е косвеният проблем, на директорите на училищата. Общината няма общо със списъците на учениците. Важен е въпросът дали нормативно е уредено училищата да превозват учениците от селата. Дебатът стана сериозен, но декларирам не само като кмет, но и като гражданин, че няма тенденциозно отношение към училището в с. Дамяница”, заяви Ат. Стоянов.

Георги Иванов, който е от родителите на деца от с. Ново Делчево и от години извозва с личен превоз децата си до Сандански, се обърна към зам. директора Марковска с думите: „Госпожо, уважавам Ви много, но в късно време се бие камбаната. Проблемът е повече от 8 години. Става дума за автобус, който извозва деца от с. Ново Делчево и оттук се прави проблем. Как едни може да се извозват, други не? Ао трябва да се прави нещо, трябва да се спазва законът. Проблемът дойде заради едно училище, което беше много добро, но сега авторитетът му е сринат. Заставам зад г-жа Марковска, но питам: Защо чак днес излезе да каже за този проблем? И защо се стигна дотам? Моето дете учеше заедно с още две българчета и 13 ромчета. Тогава имаше проблем, защото българчетата бяха преместени в Сандански. Умолявам ви, ако вършите нещата, да се свършат както трябва”, призова Г. Илиев.

Съветникът Явор Аргиров заяви, че преди 12 години, когато е закрито училището в с. Левуново, за средищно бе определено Трето основно училище в Сандански. Бяхме малцинство общински съветници, които подкрепихме искането на тогавашния директор Димитър Кехайов, но не бе подкрепено неговото искане автобусът от с. Левуново да минава през Ново Делчево и да събира учениците. Сега разбирам, че родителите от Ново Делчево искат, ако се возят деца, да се возят всички ученици, а не избирателно”, заяви Аргиров.

Кметът на с. Дамяница Атанас Ангелов поиска, ако се спира автобусът от селото, да се спират всички незаконни автобуси. „От с. Ново Делчево как пътува автобус, след като няма заповед, кой носи отговорност?”, обърна се селският управник към отговорника по транспорт.

В заключение кметът Ат. Стоянов каза, че трябва да се намери оптимален вариант. „От началото на месец октомври превозът да бъде такъв, какъвто е за средищно училище, с какъвто статут е училището в с. Дамяница. Декларирам, че заповедта ще бъде такава, каквато е заповедта на министерството, и ще бъде съобразена със списъците, които ще бъдат предоставени в Общинска администрация от директорите, и превозът на учениците ще бъде, както е по регламент. Автобусът от село Дамяница ще вози само учениците от училището в село Дамяница”, заключи кметът Ат. Стоянов.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене