СХЕМА: Гранична полиция точат МВР с нощувки?

автор Ерол ЕМИЛОВ

автор Ерол ЕМИЛОВ

Схема с нощувки на командировани полицаи ощетява бюджета на МВР. За това сигнализираха пред „Топ Преса“ служители на гранична полиция, които са изпратени да охраняват границата ни с Турция.

Спане

Те са настанени в комплекс „Странджа“ край Средец. Там една стая се отдава за 60 лева на нощ. Точно толкова отпуска и вътрешното министерство за нощувка на един служител. Практиката обаче е в една стая да се настаняват двама или дори трима полицаи, поясняват още служителите на реда. Така се получава разлика от 60 или 120 лева.

“В стаята има две легла, които всеки момент ще се разпаднат. Баня с тоалетна, метър на два. И подобие на гардероб. Има климатик, телевизор и хладилник. Говорим за 14-дневна командировка, в която всичко ти стои в сакове и раници. И няма къде да се изпереш”, разказаха полицаи пред „Топ Преса“.

По думите им в стаите има само по един електрически контакт, който е крайно недостатъчен за нуждите на двама души. Гардеробът пък не може да побере дрехите им за две седмици.

Вечеря

„Няма маса в стаята. Ще вечерям върху нощното шкафче. Това е положението на полицай в държава – членка на ЕС“, коментира един от служители на реда.

Всяка областна дирекция на МВР изпраща средно по около 15 свои служители, които да пазят границата от набезите на мигрантите. Сега там има и служители на Министерството на отбраната.

Освен 60-те лева за нощувка вътрешното министерство осигурява и по 20 лева за изхранване. Средствата за храна са определени с наредба, издадена през 2013 година. „По документи дирекцията излиза чиста. Прехвърлят топката на собственика на базата“, казват още полицаите. И уточняват, че има дирекции, които дават тези 80 лева на ден на служителите си и те си намират къде да спят. Което е много по-приемливо.

“Но според ОД на МВР – Пловдив, например това е незаконно, защото не трябвало да се плащат пари предварително. Обоснованието е, че можело някой да се разболее. Което не е проблем, защото после ще му ги удържат”, казват още униформени.

 

Телеграф

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене