Стоянов: Има риск българи с двойно гражданство в Русия да бъдат мобилизирани

Преки заплахи за националната ни сигурност няма, заяви военният министър

Има риск българи с двойно гражданство в Русия да бъдат мобилизирани. Това заяви военният министър Димитър Стоянов преди Съвета по сигурността при премира в четвъртък.

„Тези хора подлежат на мобилизация. Говоря за граждани, които са в Русия и са с българско и руско гражданство”, поясни министърът.

Преки заплахи за националната сигурност от въвличането на България в конфликт няма, категоричен е Стоянов.

„Всяка една промяна в геополитическата обстановка води до съответните притеснения. Обратът във войната в Украйна, ако въобще го има, ще дойде от мобилизацията. Но е много важно колко души ще бъдат мобилизирани. Ако те са 300 хиляди, не очаквам кой знае какъв съществен обрат“, подчерта военният министър.

Според него основният риск в Черно море остават само свободно дрейфащите мини. „Комуникациите са отворени. Но знаете, че бяха открити и взривени няколко мини, което е основният риск в момента”, допълни служебният министър.

Той коментира и авиокатастрофата край „Безмер”. „Посетих полковник Дончев е болницата и той е добре. Черната кутия е намерена цяла. По нея няма повреди. Очаква се още днес да започне разчитането ѝ. Това ще стане в България”, заяви Стоянов.

https://www.vbox7.com/play:0bfd6af316

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене