Ръководството на Община Разлог обсъди вариант за самостоятелно управление на Центъра за социална интеграция и рехабилитация

Ръководството на Община Разлог обсъди вариант за самостоятелно управление на Центъра за социална интеграция и рехабилитация, като прекрати изтичащ договор, подписан преди 10 години, със сдружение „ШАНС“.

Главните мотиви, които бяха обсъдени от зам.-кметовете г-н Иван Гюров и г-жа Гергана Колчева- Фарфарова, секретарят на Община Разлог и г-жа Спаска Кьосева, директор на дирекция „Хуманитарни дейности“, са, че очакванията след възлагане на управление на Центъра от страна на сдружението, през годините не са оправдани. Част от предмета на договора е насочен към желанието за развитие на ЦСРИ, чрез осигуряване на допълнителни финансови средства, привличане на нови партньори, предоставяне и повишаване качеството на услугите, ясен мониторинг, както и участие със собствен капитал. По време на срещата се разгледа вариант Община Разлог да вземе управлението в свои ръце, както и с цел да мотивира сдружението за насочване вниманието им към управление на останалите поверени от Общината услуги.

„При новото картиране на социалните услуги, Общината все още не знае кои от съществуващи ще останат в нейно управление. За това ще бъде изготвен подробен анализ и ще бъде направена съпоставка между управлението на услугите от страна на Общината и това на външен доставчик. Взехме решение, че имаме стабилна основа за самостоятелно управление на Центъра, като използваме същата държавна субсидия. Всички социални работници- медицински сестри, рехабилитатори, кинезитерапевти, логопеди и др. при желание ще могат да запазят работното си място в Центъра, като те могат да преподпишат договорите си с Общината и бъдат ръководени от нов управител. По този начин целим да има по-ясна представа какво се случва с услугата, какви средства и за какво се изразходват, а не да получаваме само фактури.“, заяви г-н Гюров.

Намеренията на Община Разлог, планирани за подробно представяне пред Общински съвет през месец октомври обаче, предизвикаха недоволство в г-жа Панкова, управител на ЦСРИ. Минути преди началото на редовното заседание на Общински съвет- Разлог днес г-жа Панкова, заедно с част от екипа си, заяви искане в дневния ред да бъде гласувано обявяване на конкурс за управление на Центъра, с цел запазване на управленческата функция на сдружението.

На сесията общинските съветници бяха подробно запознати с процедурата по разпореждане със социалните услуги и какви решения може да вземе Общински съвет- Разлог. На присъстващите бе разяснено, че съветът може да гласува прекратяване договора за ползване на помещението в НУ „ Св. Св. Кирил и Методий“ от ЦСРИ, а начинът на управление на услугата зависи от кмета на община Разлог.

По закон през 2003 година всички социалните услуги се прехвърлят към кмета на Община Разлог, като от тогава до сега идеята е да се развие по- богат спектър на всички 10 услуги, намиращи се към днешна дата на територията на общината. През 2007 година по идея на сдружение „Шанс“ се създава Центъра за социална интеграция и рехабилитация. Общината печели проект, чрез който е направен ремонт на помещението в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и е взето решение, регламентирано по закона за социалните услуги, кметът да възложи услугата на външен доставчик, поради неопитността за управление към онзи момент от страна на общинска администрация. От тогава до ден днешен управлението е поверено в ръцете на сдружение „ШАНС“. 15 години сдружението използва общинска субсидия и помещение, предоставено от общински съвет- Разлог, като доказва 5% съфинансиране не като финансов ресурс, а като материално участие в проекти.

Преди няколко месеца Община Разлог възлага на сдружението и управлението на Центъра за деца и младежи, и възрастни с интелектуални затруднения, и на Защитеното жилище за лица с умствена изостаналост. На практика към днешна дата сдружението управлява 4 от 7 възложени към външен изпълнител социални услуги.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене