Пред МОЛ „Ларго“ да се постави Паметникът на незнайния македонски четник, предлагат 14 известни благоевградчани

В зелената площ пред МОЛ „Ларго“ да се постави Паметникът на незнайния македонски четник, предлагат 14 известни благоевградчани. Преди година около идеята на инициатора и главен двигател на идеята, пенсионирания фотограф Юри Попниколов, се обединиха проф. Иван Мирчев, Валери Запрянов, издател и журналист, Кирил Пендев, банкер, Радослав Тасков, председател на ОбС, Захари Ханджийски, банкер, арх. Георги Скрижовски, инж. Пламен Бегъмов, инж. Пламен Радев, адвокат Теодор Тошев и живеещите в Швеция д-р Красимир Кацарски и в САЩ Сашо Николов.

Основната цел на сдружението им „Горна Джумая“ е да се възстанови статуята, унищожена през 1947 г. Оригиналът се е извисявал на площад „Македония“, където в момента е паметникът на Гоце Делчев, и е бил с почти същата височина. Тъй като възстановяването му на същото място е невъзможно, сдружението предлага Общинският съвет да одобри поставянето му пред МОЛ „Ларго“. Приблизителните сметки на членовете на сдружението са, че изработването на паметника ще струва между 250 000 и 350 000 лв., като инициаторите се ангажираха да съберат сумата от дарения на родолюбиви българи от цяла България, Северна Македония и по света.

На предстоящата сесия на местния парламент на Благоевград следващата седмица ще стане ясно дали ще се подкрепи предложението на членовете на сдружението, или ще има други идеи за мястото му.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене