Сменят горивната база на 560 домакинства в Смолян до края на годината

Над 560 семейства в Смолян още тази есен ще получат безплатни уреди за отопление – котли на пелети или климатици по проекта на общината за подобряване качеството на атмосферния въздух. Монтажът на котлите започва от другата седмица, а от средата на октомври ще се монтират и климатиците, съобщи за „Марица“ заместник – кметът на община Смолян Марин Захариев.

Жителите на Смолян, които са заявили желанието си да сменят горивната база в домовете си, вече ще започнат поетапно да получават дългоочакваните уреди. Проектът се забави заради пандемията, мерките за която бяха блокирали обследването на домовете.

За подмяна на горивните системи в Смолян бяха подадени първоначално заявления от 2500 домакинства. От март 2021 г. започна обследване на домакинствата, но заради мерките срещу Ковид 19, те се забавиха с месеци, тъй като анкетите по домовете не можеха да се осъществят, което отложи във времето и обявяването на процедурите за избор на изпълнители за доставка на уредите – климатици, пелетни печки, котли и др., с които да се подмени отоплението на твърдо гориво, обясниха от управата.

Подмяната започва от този октомври при домакинствата, които са се класирали с най-голям брой точки по проекта.

„Нашата амбиция е тези, които имат над 50 точки, да успеем тази година да им монтираме уредите. При котлите са около 350 домакинства, при климатиците – около 240“, каза Захариев.

Тази седмица в общината ще има среща с доставчиците на уредите, за да се уточни графикът. Монтажът ще се прави от няколко екипа. Съветът към хората е все пак да се запасят с известно количество дърва за огрев, за да не остават седмица – две без отопление до поставянето на новите уреди.

Монтажите ще продължат и през следващата година до месец октомври. Междувременно в общината продължават да приемат заявления за включване в проекта.

„Получихме допълнителен ресурс от 1.2 млн. лв. за проекта, със споразумение, в рамките на този програмен период и включихме още домакинства, вече са общо около 3000. И в момента се приемат заявления със срок до края на тази година, така че хората, които не са се включили, могат да го направят. И в следващия програмен период ще има отново средства за такива дейности. По този начин на 100 % ще бъдат обхванати всички желаещи да подменят горивната си база на територията на общината“, заяви Захариев.

Отоплението с печки на дърва се сочи за основен замърсител на въздуха в родопския град. Измерванията сочат, че в общината замърсяването на въздуха е само от финни прахови частици/ФПЧ/ и то сезонно, като основната причина е битовото отопление на дърва и въглища. По изчисленията на експертите с подмяната на горивните системи ще се спестят около 100 тона вредни емисии

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене