Община Благоевград представи проект за интегриранe на ромите

Проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград” беше представен по време на начална пресконференция в зала „22 септември“ в Благоевград.
Заместник-кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова презентира заложените цели, планираните дейности и очакваните резултати от тяхното изпълнение. В срещата взеха участие още представители на партньорите по проекта – Валентин Тъпчев, финансов директор, Фондация „Тръст за социална алтернатива“ (ТСА), Анна Ризова – координатор, Фондация „Тръст за социална алтернатива“ (ТСА), Миглена Михайлова – координатор, Сдружение „Л.И.Д.Е.Р., Франк Де Вит – управител на „Pirin Holding“ AS, Красимир Герасимов – Директор, „Pirin Holding“ AS.

В рамките на пресконференцията беше пояснено, че основната цел на проекта, за чиято реализация има сключен договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерство на образованието и науката, е да се създадат устойчиви механизми за подобряване на състоянието и възможностите на хората, живеещи в ромските общности на територията на общината. В тази връзка са предвидени интегрирани мерки, включващи подобряване на достъпа до социални услуги, образование, заетост, здравеопазване и недискриминация на ромите.

Проектът е финансиран по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г.
В рамките на изпълнението ще бъде осигурен мобилен здравен кабинет, оборудван с медицинска техника за първични прегледи на представители от ромската общност и други уязвими групи. Ще бъде изграден Общностен център, който ще обединява различни услуги, насочени към хора от рискови групи, в това число и роми.

Подкрепата, която Центърът ще осигурява, ще бъде с комплексен характер, ориентирана в няколко основни посоки, а именно превенция за отпадане от системата на образование и обучение, мотивиране за завършване на средно или по-висока степен на образование, придобиване и/или повишаване на професионална квалификация, включване в заетост и подкрепа на семейството. Предвидени са обучения по български език, за дигитална грамотност, професионални и ключови компетентности, и мотивационни обучения.
Общата стойност на проекта е 967 650,00 евро, а срокът за изпълнение – 24 месеца.
Той се реализира в партньорство с фондация „Тръст за социална алтернатива“ (ТСА), Сдружение „Л.И.Д.Е.Р. – Личностни идеи и действия за ефективни решения“ и Pirin Holding AS, Норвегия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене