Сийка Милева за катастрофата на Околовръстния път: Установеният алкохол в кръвта на обвиняемия е 1,73 промила, има и кокаин

За съжаление за пореден път се доказа, че в кръвта на обвиняемия има наличие на алкохол 1,73 промила, както и присъствие на кокаин. Всички сме свидетели на войната по пътя и много често се оказва, че причината е това, че водачът си позволява да управлява МПС след употреба на алкохол и наркотици. В случая от изследването, което беше направено във ВМА, категорично се установи, че обвиняемият Любенов е управлявал след употреба на алкохол и наркотично вещество. Това съобщи на брифинг за катастрофата на Околовръстното шосе в София говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Още преди 2 г. главният прокурор отправи предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, когато се управлява автомобил под въздействие на алкохол или наркотици. За съжаление ние сме водещи в черната класация по пътен травматизъм. Главният прокурор утвърди и методически указания в няколко насоки за разследване на същинските престъпления. Една от тези насоки е да се изследва самият евентуален умисъл. Всички знаем, че наказанията са по-високи, когато са извършени след евентуален умисъл. Друго в тези методически указания до всички наблюдаващи прокурори е да се извършват и допълнителни действия по разследването. Например да се извършва допълнителен оглед на местопроизшествието, за да се установи състоянието на пътната настилка, маркировка и т.н. Предлага се да се извършват и следствени експерименти по такива случаи. Призоваваме за взаимодействие между институциите – заяви Милева – Трябва да има единна държавна политика с ясни рамки, в които да се посочи отговорността на институциите.

Софийската градска прокуратура извършва активни действия по разследването и ще бъдат изследвани всички обстоятелства около катастрофата. По досъдебното производство е назначена автотехническа експертиза, която да установи скоростта на автомобила, но такава още не е подготвена, каза Сийка Милева.

В момента се разпитват свидетели и се установява какво е правил Любенов преди катастрофата.

Милева заяви, че не ѝ е известно в автомобила да са открити големи суми пари или наркотични вещества, но каза, че това е повод да се направи допълнителен оглед на автомобила.

Милева призова за взаимодействие между институциите и единна държавна политика, с ясни рамки, в които да се посочи отговорността на институциите, за да се справим с престъпленията на пътя, но и с организираната престъпност и разпространението на наркотиците.

По първоначални данни, на Околовръстното шосе мощната кола, управлявана от Любенов, ударила движещия се отпред автомобил, в който пътували трима души. При тежката катастрофа загина френски гражданин, а спътницата му, също френска гражданка, беше настанена в болница в тежко състояние. Пострада и шофьорът на колата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене