Банско чества 110 години от Освобождението на града с богата програма

Банско отбелязва 110 години от Освобождението на града с наситена програма, съобщиха от Общината.

Празничната програма започва на 26 октомври с прожекция на фолклорния спектакъл „Земя на слънце и гранит“, подготвен от самодейните състави при читалище „Никола Вапцаров“ в Банско за стогодишнината от освобождението на града.

На 27 октомври от 18:00 часа ще бъде представен спектакълът „Ключът към крепостта“ с участието на Руси Русева, Нона Йотова, Иван Рангелов и Филип Гуляшки. Спектакълът ще е под открито небе на площад „Никола Вапцаров“.

Колорита на банския говор и урок по родолюбие предвижда програмата в сряда, 28 септември, в тържествената зала на читалище „Никола Вапцаров“ от 11:00 часа, от 12:00 часа във фоайето на залата ще бъде открита фотоизложба „Банско през обектива на детето“, а 17:00 часа с изложба е Дома на изкуствата ще бъде представено музейното дело в Банско, чието начало е преди седем десетилетия.

В четвъртък, 29 септември, програмата предвижда изложба на Радина Росенова „РОД® – изкуството да съхраним родовата памет“. В същия ден от 19 часа в големия салон на читалище „Никола Вапцаров” е концерт на Янек Мазулов и приятели с музикална програма от български и световни хитове, както и много авторска музика.

В понеделник, 3 октомври, от 17:30 в Тържествената зала на читалище „Никола Вапцаров” ще бъдат представени книгите „Обръчите на мълчанието“ и „Математиката на поезията и времето” на Мария Цакова.

Празничният 5 октомври ще започне с тържествена Света литургия в църквата „Света Троица”, полагане на венци и цветя на паметниците и паметните плочи и разходка из древната история на Банско до местност „Главите“.

Кулминацията на празника ще бъде фолклорен спектакъл на самодейните състави при читалище „Никола Вапцаров“ и танцова формация „Елика“ от 18:00 часа на площад „Никола Вапцаров”. Входът за всички събития е свободен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене