Вдовицата на висаджийския бос Кьоравия остава без хотел заради неплатени данъци

Вдовицата на убития в центъра на Благоевград преди 14 г. Васил Горчов Върбанов-Кьоравия Таня Върбанова е на път да изгуби и хотела си в град Рила, който се намира на пътя за Рилския манастир.

Преди 6 г. КПКОНПИ отне от жената и дъщерята на Върбанов имущество за близо 450 хил. лв., за което на 3 инстанции съдът доказа, че е придобито от престъпна дейност. Частен съдебен изпълнител сега пък е обявил за продажба комплекс “Орбита” за 685 827 лева.

Преди 1989-а хотелът бе част от веригата за младежки туризъм

“Орбита” и много посещаван. Той бе сред хитовите места за наши и чужди екскурзианти, които идваха да видят Рилския манастир и отсядаха в хотела.

Цялата площ на парцела е 4783 кв. м, а комплексът е със застроена площ 1207 квадрата. Сградата е на 5 етажа, до нея има и отделна – за ресторанта. Комплексът е с открит плувен басейн и красива зелена градина. Собственост е на “Орбита Рила-2000” ООД. Във фирмата, която е с капитал от 500 хил. лв., 245 дяла има Таня Върбанова, а майка ѝ Иванка Лунджова – 210 дяла

“Фирмата дължи вече близо 50 хил. лв. с лихвите местни данъци и такси. Не са плащани повече от 6 г. Преди време водих разговори със собственичките да се издължат, дори предложих да е на разсрочено плащане, но явно нямат възможност. Заради това бе образувано изпълнително дело и хотелът е обявен за продан”, каза кметът на община Рила Георги Кабзималски.

Преди около 2 г. бе първата публична продан на обекта за малко над 900 хил. лв., но купувачи така и не се явиха. Сега е сложен пак на тезгяха.

“Орбита” не работи от 5-6 г. Върху дяловете на вдовицата има наложен запор от КПКОНПИ, както и втори запор от фирма за картови разплащания заради дълг.

Хотелът е приватизиран през 2000 г. като клон на държавната “Орбита” за $ 234 хил. По-късно преминава в ръцете на Върбанова и майка ѝ.

Местните хора обаче под сурдинка казват, че това е “хотелът на Кьоравия”.

46-годишният перничанин бе разстрелян показно на 20 януари 2005 г.

в центъра на Благоевград около 13,20 ч. Убийството стана пред хотел “Ален мак”, където Васил Върбанов живееше 10-ина години.

Траурната процесия на погребението на Кьоравия

Той се жени за Таня на 14 септември 1992 г., а 3 дни по-късно е родена дъщеря им Йоана. 2-3 години след брака жената и детето отиват да живеят при родителите ѝ, а Кьоравия се настанява в хотела. Точно там – на плочките, го застига смъртта. По обяд разговарял с Ангел Димитров-Чората, който пък умря 10 месеца по-късно при полицейска акция.

Внезапно Кьоравия пада на земята облян в кръв. На метри от него и Чората има охранители, които обаче не са пострадали. Върбанов е

убит с един куршум в главата

Стреляно е прецизно и със заглушител. Подозренията бяха, че снайперистът е бил в отсрещната строяща се сграда или пък е минал с кола и стрелял в движение. Убийството не е разкрито. Въпреки че става посред бял ден, на най-оживеното място в центъра на града, никой нищо не е видял и чул.

За Върбанов се знаеше, че е близък приятел и доверен човек на боса на ВИС-2 Георги Илиев, който е и кръстник на дъщеря му Йоана и често гостува в Благоевград. Обичайна гледка в онези години бяха черните луксозни мерцедеси на висаджии, паркирани на плочките пред хотела.

Слухове, че Кьоравия е дирижирал наркоразпространението, вървяха още докато бе жив. Нищо обаче не бе доказано. Пред наш репортер той категорично отрече да се занимава с дрога и каза: “С гълъби ли пренасям наркотиците?”

След смъртта му обаче упорито се заговори и проверяваше слух, че е гръмнат заради изчезнали 800 кг кокаин

Пусна се и версия, че е убит от перничанина Райко Кръвта, който няколко месеца по-късно бил застрелял и Георги Илиев, но нищо не бе доказано.

Може би защото беше роден в Деня на банкера 6 декември, раздаването на земи с убийствени лихви му беше в кръвта. Израства в Перник, където живее с родителите и сестра си, а баща му Горчо Цаловски работи в БДЖ. След като се пенсионирал, се преместил с жена си в бащината къща в Кнежа. Кьоравия се водеше с постоянна адресна регистрация в Перник. Докато живеел там, е бил с фамилия Цаловски, но след идването си в Благоевград я сменя на Върбанов.

Негови близки казват, че от дете имал нюх към парите – умеел да ги изкарва, но без пот на челото. Като дете играел на клечки и печелил дребни суми. Заради такава игра в Перник бил

залят с киселина, която увредила очите му и така тръгнал прякорът

му. По-късно имал и присъда за игра на комар и измама с уж златни ланци, оказали се менте.

Съден е и е лежал в затвора и за две бягства от казармата. От 1978 до 1989 г. е осъждан с влезли в сила присъди 4 пъти, но е реабилитиран.

Три години след убийството КПКОНПИ започва дело за конфискуване на наследеното имущество от вдовицата и дъщерята. Делото започва в Бургаския окръжен съд, защото там е един от основните имоти – в Св. Влас. Въпреки че Върбанов няма присъда приживе, в хода на делата са разпитани свидетели, които разказват как вземали от него пари срещу лихви до 10% месечно.

Съдът установява, че от 1997 г. до смъртта си се е занимавал с престъпна дейност в хотел “Ален мак”. Там е договарял условията на заемите – размер, лихви, срок за връщане, обезпечения, приемал е погасителните вноски, включително и на рецепцията на хотела, съхранявал е пари и документация на и за длъжниците си, водел е писмена отчетност на сделките, организирал е чрез доверени лица контрол на длъжниците.

След смъртта му от рецепцията в хотела е иззета негова каса, в която са намерени книжа и 37 500 евро. В наетата хотелска стая имало папки с официални документи за имуществото на множество хора, както и бележници, в които са изписани имена и цифри с дадени и върнати суми. От получателите на заеми е изисквал в своя полза обезпечения – ипотеки върху недвижими имоти или запис на заповед.

Назначени експертизи за доходите и разходите на семейството показаха, че

придобитото

имущество е

над 600 хил. лв.

За кратко през годините Върбанов е бил назначаван на минимална заплата към фирмата на тъста си Йосиф Лунджов, който имаше бензиностанция. Сметките обаче показват, че получаваната заплата не е достатъчна, за да оперира със сериозни суми, да купува и продава имоти и коли. Приходите му са били в размер на 4067,73 минимални работни заплати от трудови доходи и продажба на имущество, за което обаче се предполага, че е придобито от престъпна дейност.

В същото време разходите за купуване на движимо и недвижимо имущество, издръжка на семейството, покупка на акции и др. са били в размер на 8203,97 минимални работни заплати.

Съпругата Таня Върбанова пред съда се

опита да обясни, че част от парите, с които са разполагали, са били дарени от баща ѝ

Оказва се обаче, че фирмата му не е реализирала много печалби.

След много експертизи и серия дела в крайна сметка окончателно ВКС реши да се отнеме от вдовицата и дъщеря ѝ имущество за 445 388 лв.

И трите съдебни инстанции приеха, че КПКОНПИ е доказала извършената престъпна дейност от Върбанов и че придобитото от него, жена му и дъщеря му имущество е в резултат на престъпна дейност.

Делото бе определено като изключително сложно, защото трябваше да се докаже престъпната дейност на Кьоравия по гражданскопроцесуален ред, тъй като приживе той бе неосъждан.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене