След панаира! Има случай на пострадало дете от „Драконов дъх“ в Гоце Делчев!

„Бонбони“ с течен азот, нашумели като „драконов дъх“ превърнали се хит на Параира в Гоце Делчев, причиняват сериозно увреждане, ако не се внимава при консумацията им. За това предупреди общопрактикуващ лекар от Гоце Делчев пред „Топ Преса”. Той самият е имал малък пациент с лек пристъп в следствие, консумацията на този вид бонбони. Течният азот не е забранен в кулинарията, но при такава консумация от деца е рисков, особено при пациенти с бронхиолити.

Манията за „драконов дъх“ се превърна напоследък в истински хит, особено сред децата и тийнейджърите. Не само на Неврокопския панаир но и по курорти и градове с лунапаркове, на празници на открито, опашки се вият пред щандовете за замразен снакс по 7-8 лв. за чашка. Хапвайки охладените шарени зърнени топчета, се получава димящ ефект от устата и ноздрите, който се превръща в атрактивно съдържание в социалните мрежи.

Накратко – това е снакс, полят с течен азот. „Драконовите“ бонбони трябва да се консумират в рамките до 4-5 минути, защото течният азот се изпарява много бързо. Още през 2016 година „драконовият дъх“ става популярен в Турция, Тайланд, Япония, Бразилия, САЩ и много страни в Европа. Много известни готвачи също използват течен азот, например, при приготвянето на сладолед, като ефектът е същият – извива се кълбо от дим над десерта.

Има много деца, които имат алергични бронхиолити или бронхиална астма. Тук в никакъв случай не би трябвало да се използват този вид продукти, защото биха могли да предизвикат един пристъп, който е от бронхиална астма. През 2018 година Американската администрация по харните и лекарствата издава едно предупреждение за храни, които съдържат течен азот. Там изрично е посочено, че това нещо, при поглъщане, може да причини увреждане или при дишане, може да има проблем при тези деца, които страдат от бронхиална астма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене