Бум в продажбата на климатици в Благоевград, търговците засипани с поръчки, монтажът се бави месец и половина

Бум в търсенето на климатици отчитат благоевградските търговци. Интересът е провокиран от драстичния скок на цените на дървата, пелетите и газта, с които разходите за отопление станаха непосилни за повечето българи. Репортерска проверка на „Струма“ вчера в няколко магазина показа, че търговците са затрупани с поръчки и не смогват да наваксат с монтирането на климатиците.

„Ако днес си купите климатик, най-ранната дата за монтаж е 15 ноември. На ден имаме по 20 покупки. Масово се търси алтернативно отопление от хората, които досега са били на газ и дърва”, заяви благоевградският бизнесмен Владимир Веселински. Голямото търсене е повлияло и на цената на климатиците, която се е повишила между 12-17%.  „Причината за увеличението не е войната, а транспортните разходи, които започнаха да се повишават още през миналата година“, обясни Веселински, който бе категоричен, че спекула в търговията с климатици няма.

Засилено търсене на климатици има и в големите вериги магазини. „Средно на ден продаваме по 5-6 бройки, като вчера до обяд вече бяха закупени 3 климатика”, обясни продавач-консултант. Най-евтиният климатик е 900 лв., като цената достига до 3200 лв., има и по-скъпи – над 4000 лв. Трудът за монтажа е включен в цената, ако тръбният път е до 3 м, монтирането се извършва от външна фирма, с която магазинът има договорка, но и при тях се чака месец и половина за монтаж. Малко по-ранно монтиране обещават от малък търговски обект в района на Трето основно училище.

„За момента най-ранната дата за монтаж е след 10  октомври. Проблемът е, че климатиците бързо свършват в складовете. В един момент може и да станат дефицитни. Доставката им отнема време, тъй като повечето са внос от Китай и Тайван. Цените растат с всеки изминал ден”, коментира продавачка в магазина.  И през този сезон най-евтиното отопление ще бъде на климатици, сочат анализите на Центъра за енергийна ефективност. При закупуването им трябва да се спазват някои елементари правила, като основното е да се обърне внимание на условията за запазване валидността на гаранцията. Сред тях обикновено са уговорки, като тази монтажът да е извършен от оторизирана монтажно-сервизна фирма, експлоатацията да е съгласно упътването за употреба, да се извършва  редовна профилактика и да не се прави опит за отстраняване на повреда от неупълномощени лица. При неспазване на посочените условия може да загубите гаранционните права, предупреждава експертът Габриела Руменова, която е добре запозната със законодателството за защита на потребителите след 15- годишен опит като пиар на КЗП.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене