Подновяват хандбалния мемориал „Атанас Карабельов“ в Гоце Делчев

Гоце Делчев отново е домакин на мемориалния турнир по хандбал в памет на основателя на този спорт в града Атанас Карабельов. Това става две години след провеждането на първото издание на надпреварата. Прекъсването бе продиктувано от проблемите около пандемията от коронавирус. След падането на ограниченията „Пирин“ /ГД/ възобнови инициативата си, а събитието ще се проведе в средата на октомври. Намерението на организаторите е да бъде надградено постигнатото през есента на 2019 г., когато в зала „Арена Неврокоп“ участваха тимове от България, Северна Македония, Гърция и Сърбия.

Идеята е тази година турнирът пак да е международен, като са изпратени покани до клубове от няколко съседни държави. Според регламента в него могат да се включат момчета, родени през 2006/2007 г. Допускат се отбори до 17 човека, от които максимум три официални лица, а до началото на октомври ще стане ясно кои приемат поканата. За най-добрите три тима ще бъдат осигурени купи и медали, както и много изненади за състезателите и всички присъстващи.

Първото издание спечели „Бианко Монте Драма 1968“ /Гър/, който загуби първата си среща от „Интер“ /Бл/ с 27:29, но на финала победи благоевградчани с 25:21. Трети се класираха домакините от „Пирин“ /ГД/, които надиграха в малкия финал „Беласица“ с 20:18. Бащата на хандбала в южния град Атанас Карабельов си отиде на 87 г. Преди 57 г. той поставя основите на този спорт в Гоце Делчев. Под негово ръководство местният клуб постига многобройни успехи на регионално и национално ниво. Сред възпитаниците му, освен главния треньор на неврокопчани Николай Пиргов, са Тодор Нановски, Стоян Зортев, Йордан Григоров, Благой Москов, бившият правосъден министър Александър Праматарски, бизнесмените Атанас Пашалиев и Иван Златинов, който бе и президент на клуба, Кирил Попов, Мирослав Писов, Любомир Палейков, Николай Карабельов, Георги Русков и много други.

ВАСИЛ БОРИСОВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене