Защо и как да почистите твърдия диск на компютъра?

В процеса на работа операционната система на вашия компютър натрупва ненужни файлове, които заемат ценно място и загуба на ресурси. Компютърът забавя работата си, а това определено е изнервящо.

 Най-добрият начин да освободите място и да поддържате компютъра така, че да работи на максимална скорост е да почистите твърдия си диск.

Има бързи  и лесни начини за почистване на твърдия диск на вашето устройство за да се освободи място за съхранение и да се ускори работата му.

* Ако все пак се затруднявате или не сте достатъчно уверени, че ще се справите, то може да се обърнете към фирма за компютърна поддръжка.

Защо е необходимо почистване на твърдия диск?

Почистването на твърдия диск (disk cleanup)  ще ускори значително работата му. По време на почистване се изтриват временни файлове, изпразва се кошчето и се премахват различни стари файлове и програми, които не са необходими.

При почистване на твърдия диск се освобождава място за допълнителен софтуер, който ви е необходим.

Деинсталиране на приложения

Премахването на ненужни приложения е първата стъпка в почистването на твърдия диск. Остарелите приложения, които не се актуализират забавят работата на компютъра.

  • Отидете в Настройки – Приложения. Разгледайте списъка с приложения.
  • Натиснете Сортиране – Размер или дата на инсталиране. Така ще изберете какво не ви е нужно.
  • Изберете ненужното приложение и Деинсталиране.

Как се почиства твърд диск?

Редовното почистване на твърдия диск е от голяма полза за вашия компютър. Ето как да го направите ако работите с Windows.

Windows 10 предлага няколко вградени опции за почистване на твърд диск. Това са Disk Cleanup и Storage Sense. Ето как да го направите:

Почистване с Disk Cleanup

  • Стартирайте Disk Cleanup от менюто.
  • Изберете диска, който искате да почистите. Disk Cleanup ще покаже списък с ненужни файлове, които може да изтриете.
  • Изберете почистване на системните файлове, за да изтриете ненужното.

Почистване със Storage Sense:

  • Отидете в Настройки – Система – Съхранение за почистване на твърдия диск с помощта на Storage Sense.Тя работи точно като Disk Cleanup, но предлага няколко допълнителни опции.
  • Активирайте програмата с бутона за включване. Ако не сте задали допълнителни настройки, то програмата ще започне автоматично да изтрива ненужните временни файлове когато дисковото пространство свърши.
  • Може да зададете на Storage Sense автоматично почистване на файлове, като определите какво да се почиства и колко често да се прави с Configure Storage Sense.
  • Натиснете Почисти сега, за да започне почистването.

Премахване на временни файлове

В процеса на работа в системата се натрупват временни файлове. Windows 10 има инструмент за премахване на временни файлове:

  • Стартирайте Настройки – Съхранение – Временни файлове
  • Изберете типа файлове, които искате да премахнете и натиснете Премахване на файлове.

Премахване на точки за възстановяване на системата

Изтриването на множеството точки за възстановяване на вашия компютър с Windows също освобождава място на твърдия диск. Системата ви позволява да изтриете всички стари точки без най-новата точка за възстановяване.

  • Отворете Административни инструменти на Windows – Почистване на диска
  • Изберете Още опции – Възстановяване на системата и копия в сянка – Почистване.

Почистване с допълнителни програми

Вградените инструменти на Windows 10 извършват повърхностно почистване на твърдия диск, което не винаги е достатъчно.

Спящите файлове, който са безполезни, кешовете на браузъра и остарелите софтуерни драйвери заемат място за съхранение и премахването им може да се окаже трудно.

 За целта се използват допълнителни програми като Parallels Toolbox, CCleaner и други. Те сканират компютъра за безполезни файлове и позволяват да се избере какво да се изтрие.

Една абонаментна компютърна поддръжка, съобразена с вашите нужди и компютър е винаги необходима. Така ще си осигурите спокойна и ползотворна работа на вашето устройство.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене