С откриване на изложба и представяне на книга гоцеделчевските социалисти отбелязаха 97 години от „Дъбнишките събития“.

В емоционално и много разтърсващо преживяване се превърна отбелязването на 97 години от кървавата разправа с комунисти и земеделци в село Дъбница, община Гърмен. Събитието бе организирано от Общинския съвет на БСП в Гоце Делчев и бе изцяло посветено на така наречените „Дъбнишки събития“.

Специална изложба, показваща документи, снимки, книги и много други материали, свързани с кървавите събития през 1925 година, бе открита в Общинския исторически музей в Гоце Делчев. Всички те са съхранени в архива на музея и на Народно читалище „Просвета-1865“ гр. Гоце Делчев. „Това е нашият начин да отбележим паметта на всички онези хора, зверски измъчвани и убити в известната на хората в района „къща на ужасите“ в село Дъбница. Нея днес вече я няма, но споменът за това, което се е случвало вътре трябва да бъде съхранен и за бъдещите поколения“, каза по време на откриването на изложбата Златка Тюмбелекчиева – уредник в музея. На изложбата може да се види и картина с автентичния вид на „къщата на ужасите“, нарисувана от художника Илия Крантев. Представени са също спомени, разкази, стихове и други творби, вдъхновени от нечуваната жестокост, с която са били измъчвани и убивани хората там.

На събитието присъстваха кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов, заместник-кметът и председател на Областния съвет на БСП – Благоевград Валери Сарандев, председателя на Общинския съвет на БСП – Гоце Делчев Иван Геров, кандидата за народен представител от листата на БСП в Благоевградска област Богдан Боцев. Присъстваха и родственици на някои от убитите по време на „Дъбнишките събития“ през 1925 година.

След интересната изложба бе представена книгата „Страшна следа в паметта ни …“, посветена на 95-та годишнина от „Дъбнишките събития“. Заради пандемичната обстановка, нейното представяне не бе направено през 2020 година. Книгата представлява литературно-документален сборник и е издадена от Общинския съвет на БСП – Гоце Делчев. Неин редактор и съставител е Димитър Шалев, който я представи на присъстващите. В книгата могат да бъдат прочетени автентични разкази, спомени, документи, сред които протоколи и издадени присъди, касаещи задържането и убийствата на някои от жертвите на „Дъбнишките събития“. Има и разкази на оцелели, които са не по-малко разтърсващи.

„Това е книга, която много трудно се чете и те хваща за гърлото“, споделиха някои от присъстващите на представянето. В спомените на много от тях „къщата на ужасите“ е все още жива, тъй като бе част от паметниците, които учениците от района посещаваха задължително преди 1989 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене