Ситуацията след наводненията в Карловско може да се повтори и в община Гърмен, алармират местната власт, хотелиерите в Огняново и живеещите по течението на река Канина.

Андрей Гюров да отговори: Защо Кирил Петков и ПП излъгахте община Гърмен?

Ситуацията след наводненията в Карловско може да се повтори и в община Гърмен, алармират местната власт, хотелиерите в Огняново и живеещите по течението на река Канина. През декември миналата година хората от района изживяха истински ужас от придошлите води на река Места и планинската река, която минава през туристическото селище. Към момента Общината има одобрен проект за преодоляване на тежките последствия, има и избран изпълнител. Но пари държавата не е превела, а обща в лицето на тогавашният премиер Кирил Петков от ПП – „Продължаваме промяната“. 

Точно преди девет месеца поройните дъждове и придошлите води скъсаха диги, отнесоха мостовете и подпорните стени, а хотели и къщи бяха наводнени. Река Места скъса и захранващия водопровод за десетки населени места в района. Това е единственото съоръжение, което беше ремонтирано спешно, макар и частично. Коритото на река Канина е ужасяващо. Три моста и няколко подпорни стени, огромни дървета, изкоренени и довлечени от буйните води, си стоят в реката. Кметът на село Огняново – Димитрия Гюрова, сподели, че е отчаяна и безсилна.

Два месеца след наводненията, в Община Гърмен е изготвен проект за почистване и сериозни корекции в коритото на река Канина, която да бъде укротена и да се предотвратят по-сериозни бедствия, но средства от държавата няма, признава общинският кмет Феим Иса. Над 10 от хотелските и СПА комплекси в Огняново са до река Канина. Повечето от тях са изградили защитни съоръжения и подпорни стени, но в края на миналата година реката ги е отнесла.

Ангел Райков, управител на един от хотелите, посочи отнесения мост, разрушил и част от асфалтовата алея:

„Нищо не е пипнато. Ако дойде пак реката, както беше, защото, когато е голяма, тя носи дървета и може да се получи забентване и много бързо да се вдигне нивото ѝ. След което надолу да отнесе не само хотелите, но и село Марчево“.

Та въпросът ни е към вочатъ на листата от ПП за 1 МИР – Благоевград Андрей Гюров – защо община Гърмен бе излъгана? Вие, господин Гюров не си мръднахте пръста за бедстващите общини във вашия регион, нито доброволец дойдохте, нито финансиране осигурихте, нито се появихте барем да се снимате с бедстващите хора. Днес се снимате как ринете в карловско. Избори са все пак. А тогава беше зима и студено, бяхте на власт и не ви пукаше за хората от Гърмен, които вие и вашата партия излъгахте, вашият род е от тук. Защо?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене