С оферта от 8,68 млн. лв. „Грома Холд“ започва строителството на моста за Покровник

8 684 400 лв. с ДДС ще струва изграждането на новия мост над река Струма при Покровник, който ще е на мястото на пострадалото сериозно от проливните дъждове през декември мостово съоръжение, което е затворено за експлоатация.

Офертата е на ДЗЗД „Мост Покровник“, която остана единственият допуснат до отварянето на ценовите предложения от общо 7-те фирми, които бяха подали документи. Сумата е само с 20 600 лв. по-ниска от прогнозната цена, определена за новия мост – 7 257 600 лв. без ДДС.

Веднага след отварянето на ценовата оферта шефът на Областно пътно управление – Благоевград Иван Кунев сключи договор с обединението, в което участват строителната благоевградска фирма „Грома Холд“ ЕООД на Христо Савев и софийската „Пътпроект“ ЕООД с управител Венцислав Зарев, специализирана в проектиране на пътища и обекти по тях.

Работата по новия мост ще е сериозна – освен изграждане на надеждно ново съоръжение тя трябва да предвиди и обезпечаване на нормалното оттичане на водните обеми, както и осигуряване на условия за безопасно движение и комфорт на пътуващите. Победителят в обществената поръчка трябва да започне с проектиране, основавано на подробни инженерно-геоложки и хидроложки проучвания, и успоредно с него с разрушаване и премахване на всички елементи от съществуващата мостова конструкция, включително транспортиране и предаване на депо на отпадъците срещу съответните такси и разрешителни.
Следва почистване и профилиране на речното корито, както и защита на речното дъно, конусите и откосите при устоите, чрез полагане на подходяща трайна облицовка.

След изграждане на нова стоманобетонна мостова конструкция на мястото на съществуващата трябва да бъдат възстановени пътната конструкция и настилка при подходите на съоръжението, а върху моста да се изгради ново пътно платно с тротоарни блокове за пешеходно движение от водоплътен, мразоустойчив бетон. Изискванията към изпълнителя са още свързани с осигуряване на надеждно отводняване преди и след съоръжението, монтаж на нови отводнители, нови ограничителни системи, нови пътни знаци, полагане на пътна маркировка и други.

По време на строителството изпълнителят трябва да осигури преместването на съществуващите съоръжения, каквато например е тръбата, която снабдява с газ Благоевград, и то така, че да не блокира работата й. Припомняме, че тя бе закрепена на една от колоните на стария мост и след придошлите води на реката градът остана часове наред без газоподаване, докато я преместят на друга носеща колона.

Преди да прати на място строителната техника, сдружението трябва да получи разрешение за строеж. Това е и началната дата, след това започва да тече срокът за изпълнение на обекта, който е 1 календарна година. Не е изключено стартът на строителството обаче да бъде отложен и заради Комисията за защита на конкуренцията, ако някоя от 6-те отстранени от участие фирми реши да обжалва избора на Иван Кунев.

Припомняме, че срещу продължителното затваряне на моста при Покровник жители на Благоевград и на шестте пряко засегнати села Мощанец, Покровник, Падеш, Лешко, Габрово и Дебочица протестираха през май и дори блокираха АМ „Струма“. Явно ще трябва да стиснат зъби поне още 1 г. и да навъртат всеки ден по 20 км повече по обходния маршрут, докато бъде построен новият мост.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене