Синдикат „Образование“: Готови сме за спокойна и редовна учебна година

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Организацията с атака към здравният министър Меджидиев

Синдикат „Образование“ направи анализ на образователната система и заявява, че българските образователни институции за готови и ще отворят тържествено за една нова, спокойна и редовна учебна година. Това се чете в позиция на синдиката, разпространена до медиите.

Българските учители са в готовност, за учебна година в нормална учебна среда, за минимизиране пагубните влияния на обучението в електронната среда и вредите върху физическото и психическо здраве на нашите деца и ученици, отчитат от организацията.

От там заявяват, че Синдикатът ще отстоява с всички законови възможности средства, да се работи възможно най – много в присъствена форма на обучение, и при евентуална необходимост от тестване на ученици за Ковид 19, то процесът бъде изнесен извън образователните институции.

„За съжаление министерство на здравеопазването, начело с министър Меджидиев нехае и създава огромен хаос в образователните институции, с некомпетентните си заповеди. Продължава рекета към парите за учениците с утвърждаванията на седмични разписания, а последната заповед на горецитирания министър потвърждава, че лекарите, сътворили този документ, нямат никаква представа за организацията и спецификата на учебния процес. Насилственото налагане на двусменен процес и обучение в електронна среда е геноцид към българските деца и ако министърът продължава с недообмислените си заповеди, Синдикат „Образование“ ще поиска неговата оставка“, става ясно още от позицията.

От там посочват още, че МОН въвежда Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО), „която за момента е твърде несъвършена и Синдикат „Образование“, заедно с МОН,  отправят апел към българските родители, да бъдат търпеливи, ако няколко седмици или месеци, не е заработил електронния дневник“.

От тази година хартиеният дневник е в историята и образователните институции използват единствено електронен вариант. Въпреки възможните грешни показания на тази електронна платформа, тя ще бъде оптимизирана вероятно в следващите няколко месеца. Електронният дневник на НЕИСПУО, трудно функционира, и генерира грешно много от изискуеми документи. Сроковете за въвеждане на информация във модулите на системата, няма да бъдат спазени и вината за това не е на учителите и директорите, които упорито и извънредно, от месеци работят по тази система.

„МОН, като възложител на създаването на платформата НЕИСПУО просто трябваше да си направи труда да възложи първо да се пробира и при ефективно действие, да се въведе в цялата дигитална комуникация. Нека министърът на образованието проф. Пенов изясни, кой има интерес за създалата се ситуация, която доведе до брутален дигитален стрес в началото на учебната година. Нека виновните да получат дължимото“, се чете още в позицията.

По отношение на кадровата обезпеченост, нещата са много динамични и интересът към някои учебни дисциплини, като математика, български език, физика, география е почти нулев. Често директорите в София и страната назначават учители – пенсионери. Още по-често новоназначените учители издържат само по няколко месеца и сменят образователния бранш за по-добре платен и лишен от огромното прегаряне, на който е подложена учителската професия.

Въпреки тези трудности, образователните институции ще отворят врати традиционно на 15 септември, с нормална кадрова обезпеченост.

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене