Ексклузивно! Адвокат Костадинка Богданова пред Топ Преса остро: Правителството на Петков пое много ангажименти, които няма как да бъдат финансирани, освен с повишаване на данъците на хората или с взимане на нови заеми!

Топ Преса представя кандидат -народните представители от 1 МИР – Благоевград осмелили се да се изправят лице в лице с обществото. Днес пред горещия диктофон застава адвокат Костадинка Богданова. Тя е от град Гоце Делчев и е в листата на ПП ГЕРБ. 

 С каква нагласа тръгва коалицията, от която сте кандидат за народен представител, към предстоящите парламентарни избори през м. октомври и какви са Вашите очаквания за резултатите от тях?

По последни данни коалицията ГЕРБ – СДС е първа политическа сила, с преднина от минимум 6 % пред Продължаваме промяната. Това не е случайно! След седем месеца тяхно управление страната ни е рекордьор по инфлация, цените на тока, газа и горивата стигнаха невиждани върхове, държавата ни трупа дълг и дефицит и се отдалечава от Еврозоната и от Шенген. По официални данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата цените на хранителните продукти се повишиха шоково в последната една година. Сиренето скочи с 54 %, захарта – със 70. На годишна база цените на 14-те основни хранителни стоки (мляко, ориз, олио, сирене, брашно, масло и пр.) скочиха средно с 36,6 % и това е – цели – 2,7 пъти повече от повишението на цените в ЕС. Заплашени сме от процедура по свръхдефицит. Потънахме в поредица от кризи във всяка една от сферите на обществения живот. Дестабилизирана е цялата ни икономика. Правителството на Петков пое много ангажименти, които няма как да бъдат финансирани, освен с повишаване на данъците на хората или с взимане на нови заеми. Ние от ГЕРБ – СДС не сме съгласни с това и имаме план за излизане от кризите. Необходимо е да се предприемат максимално бързо адекватни и компетентни действия, за да се преодолеят последиците. ГЕРБ пълнят зали в населените места из цялата страна. Присъствието и интересът на хората към нейните събития е начинът да се измери доверието към партията, която някои искаха да изчегъртат. Тия, последните, обещаваха какво ли не. Говориха за откраднати милиарди, измисляха си новини и числа, които размятаха, за да впечатляват аудиторията. Като юрист мога да кажа че това – да се приписват престъпления и после те да не се доказват – е престъпление. Какво от хвърлените обвинения беше установено? Само лъжливи думи и злост. Ще спомена и за ареста на нашия лидер – този акт на безсилие дълбоко ме възмути като адвокат. Да не гледаме на Борисов като на лидер на най-голямата опозиционна към момента на арестуването му партия, а като на един най-обикновен човек. Как може да е нормално – който и да е – да бъде най-напред арестуван, а след това да се събират доказателства за неговата причастност към извършване на престъпление? Това е ужасно и възможно само в недемократичните общества, към които България не иска да се числи. Гордея се, че българският съд, който много уважавам като институция, върна у хората, които са наясно с казуса, усещането за законност и справедливост, като окончателно обяви ареста за незаконен. Дори само този арест е доказателство за пълната некомпетентност и безпомощност на правителството на Промяната. Според мен избирателите осъзнават случващото се в страната и подкрепата им към ПП ГЕРБ се връща с пълна сила. Искрено вярвам, че област Благоевград ще изпрати в следващия парламент повече народни представители отколкото те бяха в предишния. Листата на ГЕРБ – СДС за област Благоевград е свързана с експертизата на партията. В нея има представители на всички сфери на обществения живот.

От какво има нужда България според Вас?

Страната ни има нужда от стабилно управление. ПП ГЕРБ е доказала, че може да управлява, че може да носи отговорности. България сега повече от всякога се нуждае от достойна и компетентна власт, защото в последните две години се нагледахме на бездарни правителства. Хората така и не разбрахме каква беше стратегическата цел на управлението на Продължаваме промяната. Но видяхме как те управляваха – такава шуробаджанащина не е имало в никое друго правителство. Оплетени роднински и приятелски назначения плюс изключителна некомпетентност, за която може и да не си даваха сметка, като имаме предвид как се държат и сега. Страните от ЕС получиха своята подкрепа и дори я изконсумираха, но не и България, защото нашите управляващи внесоха план за възстановяване последни и го направиха като кучето на нивата – пълен с нередности. Не получихме пари и е дори много вероятно да се наложи да връщаме вече получени средства поради незавършени проекти. Откакто ГЕРБ не управлява, инфраструктура не се създава и не се поддържа направеното. Да вземем за пример нещо от област Благоевград –пътен възел „Симитли“, където, знаем, преминаването е изключително трудно. Има огромни задръствания и това при положение, че само на няколко метра стои напълно готов участък от магистралата! Бившите управляващи не само че не започнаха да реализират – поне едно нещо – от обещаното (магистрали, мостове…), ами и не съумяха една готова отсечка да пуснат в експлоатация. България има нужда от прилагането на спешни и средносрочни антикризисни мерки. ГЕРБ разработи такива – за преодоляване на високите цени на тока и газа; за преодоляване на кризата с високите цени на горивата; за преодоляване липсата на дърва за огрев; за намаляване на инфлацията; за намаляване на бежанска криза; за стабилизиране на публичните финанси. Всеки, който желае, може да се запознае с подробно с тях  (моля, за улеснение на желаещите да публикувате линка, на който те могат да бъдат видени – https://www.gerb.bg/files/useruploads/GERB_programa_antikrizisni_merki%2520-2022_31082022_22.pdf?fbclid=IwAR0F7d30csHNaNRHjV_MjiVqeHiUcfO2w1_U283LGsUIz4_d3GySDigwMlY).

Предложените от нашата партия антикризисни мерки могат да бъдат приложени само ако се сформира редовно правителство, с ясна парламентарна подкрепа, създадено от компетентни, отговорни и можещи хора. Няма да бъде лесно, защото инвестициите в различните инфраструктури ще трябва да започнат отново след двегодишното прекъсване. Но при управление на ГЕРБ те са напълно възможни, защото нашата партия разполага с наистина много добре подготвени специалисти във всяка област.

На какво се надявате?

Нашите надежди в тази кампания са свързани с това да убедим хората да гласуват доверие на ПП ГЕРБ, в коалиция със СДС, за възстановяване на държавността и положителните социални и икономически тенденции в страната, които бяха прекъснати от предходните правителства. Надяваме се политическите сили да загърбят езика на омразата и да не чертаят непреодолими червени линии. Партията ни ще подхожда и занапред умело и мъдро, като ще търси мостове с потенциални партньори. Надяваме се и на честни избори, които да определят стабилно управление и държавата ни отново да започне да функционира така, че наистина, а не на думи, да защити своите граждани и да им върне спокойствието, предвидимостта и сигурността, които вече страшно много ни липсват.

            За какви каузи ще работите, ако бъдете избрана за народен представител?

Като юрист по образование и от почти двадесет години адвокат по професия каузите, по които бих работила, са в предимно в правната сфера. За модерни, адекватни на времето закони, които работят за хората, а не за поправки „на парче“ в действащите сега. За закони, които конституционният съд няма да обявява за противоконституционни. Бих работила за това законът да е над всичко и да се прилага еднакво за всички – от обикновения човек до министър-председателя на страната, но наистина, не само на думи, както това правеше Кирил Петков, който сам наруши основния ни закон и не понесе отговорността си за това. Бих работила за това управлението да бъде напълно прозрачно, да има публична отчетност, обществените ресурси да се контролират строго, да е невъзможно извършването на каквато да било злоупотреба, а при нарушаване на горното да се прилагат най-строги санкции. Бих работила за отмяната на машинното гласуване, за конституционна промяна за ограничаване на правомощията на служебното правителство и даже за неговото премахване. Бих работила и за това всички съдии да спазват стриктно законовите процесуални срокове така, както ги спазват участниците в съдебните дела и техните процесуални представители. И, понеже съм също така и специалист по педагогика и имам 12-годишен управленски стаж в системата на образованието като помощник-директор на основно и като директор на средно общообразователно училище, бих работила и за решаване на проблемите в областта на образованието. Искам да припомня, че в годините на своето управление ПП ГЕРБ прибра в училищата десетки хиляди необхванати в училищното образование деца. Създаде отлични условия за обучение и възпитание в почти всички български училища. Повиши заплатите на работещите в сферата, най-сетне българският учител се почувства уважен за изключителния труд, който полага. Мащабно проучване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ от последните дни, в което са участвали над 5500 души, предимно учители и директори на училища, отличава като най-добър български министър на образованието Красимир Вълчев, управлявал това министерство в годините 2017-2021 (с над 61 % от гласувалите). Николай Денков – министър през 2021-2022 г. – е получил одобрението само на 5,6 % от гласувалите. Споменавам тези факти, защото искам да подчертая грижата на ПП ГЕРБ за най-важното за всяка нация – нейните подрастващи – и за хората, които работят с тях, и за да подчертая, че, ако бъда избрана, бих работила за още по-качествено, модерно и конкурентноспособно образование в страната чрез участието ми в приемането на законите, които ще го уреждат.

Какво искате да кажете на финала на нашия разговор?

Накрая бих искала да напомня, че номерът на ГЕРБ – СДС в бюлетината е 24, а преференцията за мен – 107. Ще се радвам и ще бъда благодарна на всеки глас, подаден за моята партия и лично за мен, защото съм убедена, че това ще са гласове за доброто бъдеще на всички български граждани.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене