Мая Манолова: благодарение на наш сигнал решението на КЕВР за увеличението на водата с 60 % в Бургас ще падне в съда

На 13 септември 2022 г. на среща със симпатизанти и медии в Бургас, лидерът на Изправи се България Мая Манолова представи водача на листата на партията в областта – Добромира Полименова, представител на майките от Системата ни убива – гражданска квота в листите на Изправи се България. „Повече от 10 години системата не просто не помага, а работи срещу тези борбени жени“ – заяви Манолова. Тя подчерта, че хората в листите на Изправи се България са силни личности с ясни каузи.

На срещата бе представен спасителния план на формацията съставен от пет ключови елемента, които ще дадат възможност на българските граждани и на малкия бизнес да преминат през тежката зима, която се очертава в резултат на безхаберието и корупционните схеми на последните управления.

На първо място от Изправи се България поискаха таван на цените на 8 основни хранителни продукти от малката потребителска кошница, което ще даде възможност на хората да не гладуват през зимата. Фиксиране на цената на бензина и дизела на 2.50 лева с решение на Народното събрание. От формацията вече са изразили становище и как това може да се случи. Мая Манолово подчерта, че по тази причина първата от акциите в кампанията АнтиСпекула на Изправи се България беше пред рафинерията на Лукойл Нефтохим в Камено и в Росенец и е осветена цялата схема на частната компания каквато е Литаско, по която се печелят спекулативно над 3 милиарда лева на гърба на българските граждани. „Заради скъпия бензин и дизел инфлацията се повишава и поскъпват всички стоки“, добави още Манолова.
Кампанията „Не плащай“ е ключова за ПП Изправи се България като се обхващат сметките за вода, ток и парно, за дълговете към колекторски фирми и бързи кредити. Г-жа Манолова поясни, че с тази кампания се призовават столичани да не плащат парно до 14 септември, защото измамата с 20 % ДДС вместо 9 % е в разрез с интереса на хората. Топлофикация Бургас няма този проблем, защото сметките се плащат ежемесечно.

Акцент в срещата в Бургас бе проблемът с драстичното поскъпване на цената на водата, в размер на 60 процента, което е най-голямото повишение на цена на вода и е директен удар както по населението, така и по бизнеса, особено в областта на туризма. Подписката и гражданското недоволство организирани от Мая Манолова пред ВиК Бургас доведоха до протест пред апелативния съд от страна на Софийска градска прокуратура, като в момента има реални шансове решението на КЕВР най-вероятно да бъде отменено от съда. Манолова обърна внимание, че за високите сметки на водата, грях към хората имат както кмета на град Бургас и кметовете на населени места в областта, а така също и областната управа, които не са упражнили в достатъчна сметка натиск, за да защитят интереса на хората.

Друга важна насока в спасителния план е свързана с дълговото робство – от формацията са готови със закона за частния фалит, за колекторските фирми, за ограничаване на свръхправомощията на банките, на бързите кредити.
Една от точките от спасителния план на Изправи се България е повишаването на доходите. Увеличаване на минималната работна заплата на 1260 лв., колкото е издръжката на живота, както и преизчисляване на пенсиите спрямо осигурителен доход от 2021 г. С примери бе обусловена невъзможността хората да живеят нормално със 710 лв. при инфлация над 17 %, която е два пъти по-висока от европейската и инфлация на хранителните продукти с 50%. „Като се платят данъци и осигуровки средствата за хората остават под 540 лв. Това показва, че повечето българи са работещи бедни. Ние сме равни в цените на храните, на тока, на парното, на бензина, на дизела с европейците, но не сме равни в доходите. Това е, което ще променим“, добави още лидерът на Изправи се България.

Бе представена и социалната програма на Изправи се България, с акцент към нуждите на самостоятелно отглеждащите децата си родители, т.е. хората, които в условията на криза отглеждат децата си с една заплата. В тази програма са включени ваучери за детегледачи, ваучери за ремонти и подкрепа за децата, безплатни учебници, стимули за работещите родители при раждане на първо, второ и трето дете в размер на 10 хил. лв.
Водачът на листата в гр. Бургас, авд. Добромира Полименова, представител на Системата ни убива разказа и за своята лична кауза насочена към семействата с болни деца, деца със специални потребности, както и инвалидите. Тя изрази увереност, че именно хората, които не са получили подкрепа от системата, дори са били изхвърлени от нея трябва да влязат в парламента, за да подобрят живота на обикновените хора.
Мая Манолова изрази увереност, че на предстоящите избори хората ще гласуват полезно, ще гласуват за малките партии, които са близо до тях самите и до проблемите им

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене