Сензационно! Родопите – между Доспат и Гоце Делчев, около Сърница ими скрити находища на злато!

Кирил Стаменов е златотърсач с над 40-годишен стаж. Създател и председател на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити, единствена на Балканите, която тази година празнува 10-и юбилей. 

В асоциацията членуват над 3000 души – търсачи на адреналин от България, Турция, Гърция, Сърбия, Албания, Косово. Приятелите с право наричат Стаменов Българския Индиана Джоунс, по аналогия с легендарния филмов герой, търсач на съкровища и приключения. Стаменов има забележителни познания по история, археология, нумизматика. Негови приятели и учители са най-известните български геолози и археолози, сред които  Георги Китов. Заслуга на Стаменов е картографирането на находищата със самородно злато у нас.

Лятото е златно време за златотърсача. А тръпката да търсиш съкровища е фатална, пипне ли те любовта към приключението, няма спасение, казва Кирил Стаменов. Най-популярни сред колегите му и тази година са експедициите из Средна гора, наричана с право Българското Елдорадо заради изобилието от антични рудници, където все още се намира самородно злато.

С  металдетектори там напоследък са открити доста големи късове от жълтия метал по 3 и дори по 5-6 грама. Районът е прочут като златоносен от древни времена. Преди милиони години Средна гора е била най-високата планина на територията на България, а след изместване на пластовете се вдигат Стара планина, Пирин и Рила. Високото златно съдържание в Средна гора най-вероятно се дължи на вулканична дейност, обяснява Стаменов.

Много богати на злато са и реките около Стрелча и Панагюрище,

особено река Луда Яна. Прочутото Панагюрско съкровище е създадено със злато, открито и промито на територията на Средна гора – това е доказано с научни анализи, уверява нашенският Индиана Джоунс.

Участвал е в българо-американски проекти, при които с рентгеноспектрален анализ било установено, че не само Панагюрското, а и други съкровища, открити по нашите земи, са създадени със самородно злато, промито в района на Централна Средна гора, където преди векове процъфтявало богатото Одриско царство.

При упорито търсене късове самородно злато се откриват в прочутата местност Златна нива в община Братя Даскалови, както и в района на Централна Средна гора, около Свежен. Златоносни са и реките в района на Каваклийка, около Розовец и Брезово.

Българското Елдорадо включва и Стара планина,

между Берковица и Белоградчик. Стаменов открил златинки в проби в местността Трите чуки, близо до сръбската  граница. Там намерил и уникални каменни поти, в които със сигурност е топено злато от времето на траките – с микроскоп се виждали микроскопични златинки. В района има следи от тракийски рудари – корито за промиване на злато, а статуетки на саксонски рудари са изложени в музея в Чипровци.

Злато е промивано и в Родопите – между Доспат и Гоце Делчев, около Сърница, там също има много следи от рудници, казва Стаменов. Имало скрити находища. Предстои му и експедиция в Източните Родопи – Ивайловградско, Крумовградско.

Там ще проучва райони, отбелязани на карти на „Редки метали“, където са правени шистови проби за наличие на злато още през 70-те-80-те  години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене