Президентът Радев поздрави Лазар Мурджев за 60-ия му юбилей

Златен калашник получи рожденикът-топловец

„Използвам празничния повод, за да изразя своето уважение към Вас за Вашата неуморна и всеотдайна просветителска работа в полето на сигурността на страната в нашия динамичен и сложен свят.“ – казва президента Румен Радев в своето обръщение до Лазар Мурджев по случай неговия 60 годишен юбилей. Държавният глава поздрави рожденника „…за несломимия дух, с който утвърждавате инициативата „Брод за България“, за едно по-добро и сигурно бъдеще…“
„Чувствам се изключително на този юбилей –  защото това е първата ми годишнина, която посрещам като дядо…“ – обърна се към гостите Лазар Мурджев.
Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов връчи почетен знак и поздравителен адрес към юбиляра с думите:

„…През годините Вие успяхте да разкриете своето дарование на поет, художник и общественик с яркото си присъствие в артистичните среди на България и сред патриотично настроената българска интелигенция. С вашите талантливи стихове, ярка публицистика и широко мащабна обществена ангажираност създадохте име на интелектуалец, който неотклонно отстоява родолюбието като безапелационна отговорност пред миналото, настоящето и бъдещето на България. Издател на списание „Сигурност“, председател на КООСО и създател на инициативата „Брод за България“ са само част от широката до необозримост деятелност за общественото благоденствие.“– завърши обръщението си Боян Ангелов, а Иван Гранитски обобщи в типичния си стил „…Драги Лазаре, за мен е чест и истинско удоволствие да те поздравя с навършването на първата 60 годишнина от твоя достоен живот. Надявам се твоето талантливо перо все така неуморно да бичува национал предателите и други безгръбначни субстанции, които през последните 30 години изпълзяха из адовите бездни…“ – беше безкомпромисен член-кор.проф. Иван Гранитски.
Почетен знак на „БРОД за България“ – „Поибренски кръст“– символ на националната съвест бе връчен на юбиляра от ген. Стоимен Стоименов. Той изтъкна визионерската същност на Лазар Мурджев и неговия идеен и съзидаващ принос за осъществяване на каузата „национално единение“.
Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти поздрави Лазар Мурджев с юбилея и с премиерата на новата книга „Намибийска траектория“, която ни повежда през  „Приказката за очовечаването“. Връчена му бе и „Грамота за принос в отстояването на българската държавност “ от Фондация „Устойчиво развитие за България“.
Професор Валери Стефанов „нахвърля“ литературен и философски етюд върху Африканската Приказка на Лазар и сложната „Траектория“ за очовечаването, както и за изначалието на нашето – човешко съпричастие към Лова и възхвалата ни към него… Допълни го бойният другар  на Лазар и почетен консул на България в Намибия – Михаил Михайлов, както се разбра по-късно и „основен виновник“за всички африкански траектории на автора.
Приветствие към рожденика отправи и домакинът на събитието, председателят на  СЛРБ – най-голямата неправителствена организация в страната. Инж. Васил Василев отличи Лазар Мурджев – член на УС на НЛРС- СЛРБ за принос към Съюза за съхраняване на традициите и дълговечността на ловната организация.
Професор Евгений Сачев изненада аудиторията и връхлетя рожденника със златен автомат „Калашников“, който му дари, за да „дорисува“ траекторията на очовечаването до край…
За настроението през цялата вечер се грижеха хор „Планинарска песен“ с ръководител Калин Балкански, бардът Асен Масларски /който изпълни любимата песен на Лазар от незабравимия му приятел Цветан Начев, с която почетоха паметта на всички, които
„НЕ СЕ ЯВИХА“ тази вечер. На сцената се качи и  неуморимият Мишо Михайлов и дъщеря му Елиза.
Водеща на вечерта бе журналистката и пиар Патриция Кирилова.
Гостите се насладиха в творческа обстановка на авторския филм „Уникалност за малко хора
„– в едно с хубавото вино от „Вила Мелник“, а в последствие на „Приказката за очовечаването“ с приказните илюстрации на Галина Павлова и незаменимите усилия, режисьорски и дизайнерски умения на главния редактор на сп.“Сигурност“ – Димитър Мурджев.
    

-Снимки ВИП Комюникейшън

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене