Жената на бившия депутат от Гоце Делчев Димитър Гамишев -Боянка няма да връща 390 хил. лв. за къща за гости в Гайтаниново

Жената на бившия депутат от Гоце Делчев Димитър Гамишев -Боянка няма да връща 390 хил. лв., които е получила безвъзмездно за построяване на къща за гости. Това реши на първа инстанция Администротивен съд – Благоевград, съобщава 24 часа. Едноличната фирма на Гамишева е изградила преди 7 г. в с. Гайтаниново къща за гости на три етажа с капацитет за настаняване 28 туристи на ден в 14 двойни стаи. Получила е 389 800 лв. финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони по договор с ДФ “Земеделие”. Вследствие извършена проверка на място през лятото на 2019 г. било установено неизпълнение на задълженията по сключения договор за отпускане на финансова помощ и на 18 ноември 2020 г. е издаден Акт с определено подлежащо на възстановяване публично държавно вземане в размер на 389 800 лв., колкото е цялата помощ.., които е получила безвъзмездно за построяване на къща за гости. Това реши на първа инстанция Администротивен съд – Благоевград. Едноличната фирма на Гамишева е изградила преди 7 г. в с. Гайтаниново къща за гости на три етажа с капацитет за настаняване 28 туристи на ден в 14 двойни стаи. Получила е 389 800 лв. финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони по договор с ДФ “Земеделие”. Вследствие извършена проверка на място през лятото на 2019 г. било установено неизпълнение на задълженията по сключения договор за отпускане на финансова помощ и на 18 ноември 2020 г. е издаден Акт с определено подлежащо на възстановяване публично държавно вземане в размер на 389 800 лв., колкото е цялата помощ.

Според проверяващите основното нарушение било, че в непосредствена близост до къщата има друга къща за гости по същата програма. Двата обекта са изградени в един поземлен имот и са на снаха и зълва. Така имало функционална несамостоятелност на субсидираните къщи и доказателства за изкуствено създадени условия по отношение допустимостта за финансиране, както и условия за двойно увеличение на максимално допустимата за един бенефициент субсидия. Отново, според ДФ “Земеделие”, така е направено разделяне на едно инвестиционно намерение в два проекта с цел заобикаляне на ограничението за максимален размер на допустимите разходи, което било нарушаване на правилата за предоставяне на помощ. От фонда твърдят още, че между двата обекта няма ограда, която да ги разделя, те са с еднотипна архитектура и визия, използвани са еднакви строителни материали, като всеки от тях може да се приеме като допълващо застрояване към другия, установени са едни и същи изпълнители по проектите. Заради това нарушение е издаден акта за възстановяване на получената субсидия, който Гамишева обжалва в съда. Вещо лице по делото е установило, че двата обекта имат отделни партиди във ВиК, самостоятелно електрическо захранване, над 50% от оградата по границата между двата имота е премахната, имат самостоятелни рецепции, самостоятелно кухненско помещение за храна, не се доказва обща инфраструктура. На двете къщи за гости има табели с имена, първите думи на които съвпадат. Съдът прие жалбата на Гамишева, защото откри процедурни нарушения при издаването на акта. Производството е открито на 20 ноември 2019 г., а мониторинговият период вече е бил изтекъл на 14 октомври 2019 г. Самият акт за установяване на публично държавно вземане е издаден на 18 ноември 2020 г. От друга страна изводите за наличието на функционална несамостоятелност на къщата за гости не се потвърдили от събраните доказателства и съдебно-техническите експертизи.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене